Paul Newman, a filmsztár, autóversenyző, salátakészítő

paulnemwman1

A 1925. január 26-án született sokoldalú színész, Paul Newman évtizedeket töltött filmsztárként, autóversenyzőként és  salátakészítőként… Jöjjön néhány meglepő részlet Paul Newman életéről és karrierjéről.

1. PAUL NEWMAN EREDETILEG FUTBALLISTA AKART LENNI

A színész Clevelandben született és az ohiói Shaker Heights-ban nevelkedett. Apja, Paul Newman Arthur, sportcikkeket forgalmazott, édesanyja Teresa rajongott a színházért.

Az ifjú Newman azonban sportkarrierre vágyott. Futballozotta középiskolában és az egyetemen, mielőtt besorozták az US Navy Air Corps, azaz a Haditengerészethez, ahol egyébként rádiósként szolgált.

pnm5

Amikor Newman 1946-ban hazatért, az ohiói Gambier-i Kenyon College-ra járt futballösztöndíjjal. Végül úgy döntött, hogy színész lesz és a Yale School of Drama-n tanult, majd továbbállt New Yorkba, hogy igazi színész váljon belőle.

2. PAUL NEWMAN ÚGY GONDOLTA, HOGY AZ ELSŐ FILMJEI KIFEJEZETTEN ROSSZAK VOLTAK

Miután a színpadon és a televízióban is szerepelt , beleértve a Playhouse 90 szerepeit , felajánlották számára a főszerepet az 1954-es Ezüst kehelyben, ahol egy görög rabszolgát alakított. Bár az 1000 dolláros heti fizetést örömmel fogadta, a filmet nem. Két évvel később nagyobb szerencséje volt, amikor Rocky Graziano ökölvívót játszotta a Somebody Up There Likes Me (1956) című filmben. 1958-ban azonban Newman 10 Oscar-jelölést szerzett,Macska forró bádogtetőn című filmmel.

Macska a forró bádogtetőn

3. PAUL NEWMANT GYAKRAN ÖSSZETÉVESZTETTÉK MARLON BRANDÓVAL

Karrierjük elején Newmant rendszeresen keresték meg olyan emberek, akik azt hitték, hogy ő Marlon Brando . Ahelyett, hogy elküldte volna őket, vagy kikérte volna magának, ő a „Legjobbakat, Marlon Brando” szöveget írta az autogramot kérők papírjára.

paulnewman7

Marlon Brando és Paul Newman

4. PAUL NEWMAN GYAKRAN ELJÁTSZOTTA SAJÁT HALÁLÁT

Newman imádott poénkodni, pozícióban lévőket megviccelni. Gyakori célpontja volt George Roy Hill, aki 1969-ben a Butch Cassidy és a Sundance Kölyök , az 1973-as The Sting és az 1977-es Slap Shot című filmeket rendezte Newman-nel . Newman kettévágta Hill íróasztalát és autóját az első két film forgatása közben. A roncs autó volánja mögé mászott, és úgy tett, mintha Hill legnagyobb ijedtségére, balesetet szenvedett volna.

Az 1960-as Exodus-ban Otto Preminger rendezővel dolgozott, és kidobott egy próbabábut az épületből, tudva, hogy Preminger azt gondolja majd, ő az: Preminger döbbenten esett össze. Megismételte a viccet az 1973-as The MacKintosh Man forgatásakor , és egy újabb bábut dobott le egy 60 méteres épületről, ezúttal John Huston rendező szeme láttára.

pn9

Exodus

5. EGY FILM VEZETTE BE PAUL NEWMANT AZ AUTÓVERSENYZÉS VILÁGÁBA

Winning című 1969-es versenyfilm főszerepe vitte Newman-t a versenypályájára a magánéletében is. 1972-ben Newman amatőr szinten kezdett vezetni, mielőtt 1982-ben megnyerte első profi versenyét. 70 éves korában a győztes csapat tagja volt az 1995-ös Daytona 24 órás sportautók állóképességi versenyén, és 2005-ig folytatta a vezetést. Ez azon kevés dolgok egyike volt, amely arra késztette Newman-t, – aki közismerten félénk volt-, hogy megnyíljon a média előtt. „Mindig a versenyzésről fogok beszélni, mert az emberek érdekesek és szórakoztatóak, a sport sokkal izgalmasabb, mint bármi más, amit csinálok, és senkit nem érdekel, hogy színész vagyok” – mondta Newman. – Bárcsak minden időmet a versenypályán tölthetném.”

paulnewman10

6. RICHARD NIXON ELLENSÉGNEK TARTOTTA PAUL NEWMANT

Elnök Richard Nixon „ellenségeinek listáján” Newman is szerepelt . A színész az 1968-as elnökjelölt, Hubert Humphrey támogatásával érdemelte ki ezt, és azzal, hogy nyíltan bírálta a vietnami háborút. Furcsa módon Newman és Nixon személyes történettel rendelkeztek: mindkét férfi közösen használta ugyanazt a Jaguart egy autókereskedéstől kölcsönözve. Amikor Newman megtudta, hogy a hét egy részében Nixon vezette az autót, otthagyott egy feljegyzést, miszerint Nixonnak nem szabadna gondot okoznia egy „trükkös tengelykapcsolóval” rendelkező autó üzemeltetésében, utalva ezzel Nixon „Tricky Dick” becenevére. Amikor Nixon 1971-ben összeszedte riválisainak listáját, Newman neve rajta volt. A színész később kapott egy példányt, és bekeretezte.

pn11

7. MARTHA STEWART SEGÍTETT MEGISMERTETNI A VILÁGGAL PAUL NEWMAN SALÁTAÖNTETÉT

Ma már nem ritka, hogy ismert színészek adják nevüket ételekhez és alkoholos italokhoz. Az 1980-as évek elején ez még szokatlan volt, s bár Newman nem akart történelmet írni – egy salátaöntet mégis híres lett. A színész élvezettel keverte az olaj és az ecet keverékét, és az ünnepek idején készítette barátoknak és a családnak. AE Hotchner barátjával Newman palackozott is néhány adagot és piacra dobta az 1980-as karácsonyi szezonban. Martha Stewart , aki akkor még a vendéglátóiparban dolgozott és Newman szomszédságában élt, rávette egy marketing fogásra. Newman beleegyezett, hogy az arcképe fölkerüljön az üvegekre és saját neve alatt forgalmazza. Az öntet és a vele készült ételek – köztük a spagetti szósz – olyan profitot termeltek, amelyet Newman teljes egészében jótékonysági célokra fordított. 2015-től a vállalat becslések szerint 430 millió dollárt juttatott jótékonysági célokra.

pnsalad

8. PAUL NEWMAN EGYSZER FIZETÉSÉNEK EGY RÉSZÉT FELAJÁNLOTTA EGY TÁRSSZTÁRNAK

Az 1998-as film Twilightcímű film forgatásakor,Gene Hackman, Susan Sarandon, és Paul Newman meglepődve tapasztalta, hogy a két férfi jóval nagyobb gázsit kap, mint Sarandon. A színésznő 2018-ban a BBC-nek egy interjúban elmondta, hogy Newman akkor felajánlotta, hogy átadja neki fizetésének egy részét, hogy igazságossá tegye a dolgokat.

sspn

Most pedig jöjjön egy igazi Paul Newman klasszikus, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök, amelyben Robert Redforddal játszanak

 

forrás: Mentalfloss

 

Back To Top