Vasarely és az illúziók online tárlatvezetés

Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző magyar-francia festő, szobrász az optikai festészet vagy „op-art” legjelentősebb képviselője mind életműve, mind számos elméleti munkája révén.

Vasarely a harmincas években festő és reklámgrafikus volt, 1950 táján indult el optikai és kinetikai vizsgálatainak útján: kezdetben különböző átlátszó anyagokra készült rajzokat helyezett egymásra, majd kettős mozgó szerkezeteket készített fehérben és feketében. A Szépművészeti Múzeum Vasarely Múzeuma gyűjteményét Victor Vasarely a nyolcvanas évek elején adományozta a magyar államnak.

A múzeum 1987-ben nyitotta meg kapuit a közönség előtt, azóta az egyik leggazdagabb Vasarely-gyűjtemény Közép-Kelet Európában. A több mint négyszáz ‒ egyedi és sokszorosított ‒ alkotást tartalmazó kollekció alapos áttekintést nyújt a művész életművéről a korai, még Magyarországon készült reklámgrafikáktól a hatvanas-hetvenes évekből származó op art művekig és plasztikai munkákig.

A Vasarely Múzeum Vasarely és az illúziók címmel egyórás online tárlatvezetésre hív mindenkit februárban. A virtuális séta során az érdeklődők megismerhetik Victor Vasarely főbb korszakait és az általa használt optikai illúziókat. A vezetés során egy kicsit megdolgoztathatjuk a szemüket és az agyukat, de az is kiderül, hogy mindenki ugyanazt látja-e, amikor egy képet néz. A ZOOM platformon tartott online vezetés kapcsán, a Papagenoban Varga Viola múzeumpedagógussal beszélgettünk többek között arról, miért annyira izgalmas számunkra az op-art?

forrás: www.vasarely.hu 

 

Back To Top