Robert Capától a Carmenig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának július 1-i adásában interjút hallhattak É. Szabó Mártával, Kőrösi Orsolyával, Ókovács Szilveszterrel és Schneider Erikával.

Klassz a pARTon!
A Klassz a pARTon! Fesztivál idén július 13. és augusztus 1. között várja közönségét Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival nyáresti koncertekre, összesen 14 településen. A fesztivál legfontosabb célja a klasszikus zene népszerűsítése, ezért viszik ki a klasszikus zenét a koncerttermekből, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben – akár a fűbe heveredve – hallgathassa a koncerteket. A 9. alkalommal jelentkező nyári fesztiválról É. Szabó Márta, a Klassz a pARTon! producere, a Cimbora Alapítvány elnöke mesél.

Mahler: Ezrek szimfóniája Veszprémben
Több száz fős előadói gárdával, a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint Veszprémben és a Bakony-Balaton régióban élő a városhoz kötődő művészek közreműködésével, Madaras Gergely vezényletével szólal meg Gustav Mahler nagyszabású VIII. „Ezrek” szimfóniája július 7-én este nyolc órától a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban. Csaknem 100 fős zenekar, több mint 150 fős kórus és 50 fős gyermekkar, valamint 8 szólista vesz részt a produkcióban. A különleges előadás a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt kiemelt jelentőségű klasszikus zenei eseménye, amelyről Ókovács Szilvesztert, a Magyar Állami Operaház főigazgatóját kérdezzük.

Robert Capa, a tudósító
Robert Capa, a tudósító címmel a világhírű fotográfus munkásságának szentelt első állandó kiállításként megnyílt a budapesti Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ életműtárlata. A Capa-életműtárlatnak az épületben 1912-ben kialakított, szecessziós moziterem ad otthont átfogó átalakítást követően. A látogatók 137 Robert Capa-fotóval találkozhatnak, amelyek műtárgyvédelmi okokból időnként cserélődnek majd, vetített formában pedig további 400 felvétel látható. A kiállítás kurátora Csizek Gabriella. Az új állandó kiállításról és az átalakításokról Kőrösi Orsolyával, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ ügyvezető igazgatójával beszélgetünk.

Carmen a Szentmargitbányai Kőfejtőben
Georges Bizet Carmen című operáját a július 12-i bemutató után több mint húsz alkalommal láthatja a közönség július 12. és augusztus 20. között a Szentmargitbányai Kőfejtőben. A Fertő-tónál található Kőfejtő az egyik legszebb és legimpozánsabb szabadtéri színpad Európában, nem véletlenül nyilvánította az UNESCO mind a tájegységet, mind pedig a Szentmargitbányai Kőfejtőt a világörökség részévé. A népszerű opera címszerepét Joyce El-Khoury énekli a kőfejtő színpadán, az előadás rendezője a francia Arnaud Bernard. A produkcióról és a lenyűgöző helyszínről az osztrák Eszterházy Alapítvány tanácsadójával, Schneider Erikával beszélgetünk.

Back To Top