Nyáry Krisztián, Szabó-Sipos Barnabás és Varga Richárd a Papageno Klasszikban

Nyáry Krisztián, Szabó-Sipos Barnabás és Varga Richárd a Papageno Klasszikban

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása október 21-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Nyáry Krisztiánnal, Szabó-Sipos Barnabással és Varga Richárddal.

Nyáry Krisztián 2012-ben mesélt először íróink és költőink szerelmi életéről. Az Így szerettek ők első és második része az elmúlt évek legnagyobb könyvsikerei között szerepelt. Most elkészült a sorozat harmadik része Így ettek ők – Magyar írók és ételeik címmel. A kötetben harminc, az étkezéssel különleges viszonyt ápoló magyar író történetét mutatja be. Legújabb könyvében találkozik otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk.
Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról. Krúdy és Mikszáth nagyevő hősei, Móricz szegényember-portréi, Kosztolányi habos süteményt faló nőalakjai vagy éppen József Attila sosem volt libasültje nem alapanyagokról és főzéstechnikákról, hanem az ember leglényegéről szólnak. Nyáry Krisztián legújabb kötete, az Így ettek ők olyan magyar írókat mutat be, akik az evés, az étkezési szokások vagy a főzés ábrázolásán keresztül mondtak el valami érvényeset a világról, Magyarországról vagy az emberi viszonyokról. És persze többségük a magánéletben is szeretett enni, vagy legalábbis jó ételekről álmodozni. 30 író, 30 történet és kétszer annyi recept – Nyáry Krisztián megszokott stílusában.

A Brancs felületén jelent meg szeptemberben Králl Kevin filmrendező és Vasas Petra producer legújabb kisjátékfilmjének, a Melange-nak a közösségi finanszírozási kampánya, amelynek köszönhetően most bárki részesévé válhat a készülő produkciónak. Az alkotás tervezetten 2023 novemberében forogna Szabó-Sipos Barnabás Jászai Mari-díjas színművész főszereplésével, a további szerepekben pedig Tóth Károllyal és Spilák Klárával találkozhatunk. A pattanásig feszülő, nagyrészt egy helyszínen játszódó karakterdráma főként a dialógusokkal és a színészi játékokkal fog bizonyítani a közönségnek, amennyiben sikerül megfelelő költségvetésből előállítani. A kampány – amelynek szlogenje: „Hívj meg minket egy kávéra, hogy mi is meghívhassunk téged!” – részleteiről Szabó-Sipos Barnabással beszélgetünk.

Gazdasági és társadalmi kérdések, pszichológia, filozófia, ökológia, űrkutatás: csak néhány tématerület, amiről beszélni lehet a 200 éve született Madách Imre Az ember tragédiája című műve kapcsán. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa új, ötnapos fesztiválja, a Madách 200 Gondolat Fesztivál most az író művének legmélyebb rétegeibe ereszkedik, és közös gondolkodásra hív mindenkit, akit érdekelnek a múlt tanulságai, a jelen kihívásai és a jövő által kínált lehetőségek. A témák között szerepel például a pénz és a kapitalizmus jövője, a klímaszorongás, a kiégés, a fenntartható fejlődés, az úrkutatás és a mesterséges intelligencia, de izgalmas zenei palettát is felvonultat az eseménysorozat, amelyben helyet kap a kopt zene, a hagyományos egyházzene, zsidó liturgikus énekek éppúgy, mint a punk vagy a jazz. Vendégünk lesz Varga Richárd, a Gondolat Fesztivál főszervezője.

Back To Top