NEMZETKÖZI OPERETTGÁLÁTÓL A MAGYAR ZENE HÁZA NYITÓPROGRAMJÁIG A PAPAGENO MŰSORÁBAN

 

Szombaton délelőtt Háver-Varga Mariann várja Önket a Papagenoval. A műsorban szó lesz a Budapesti Operettszínház jubileumi nemzetközi operettgálájáról, beszélgetést hallhatnak az idén legjobb jazzmuzsikusnak választott Lantos Zoltánnal, Bíró Kriszta mesél monodrámájáról, és Batta Andrást, a Magyar Zene Háza igazgatóját kérdezzük a január végi nyitóprogramokról. Tartsanak velünk szombaton 10 órától!

 

Színikritikusi mentorprogramot indít a Színház folyóirat. A komplex tánc- és színikritikusi képzés célja, hogy aktívan hozzájáruljon a színházról, táncról és a kortárs előadóművészetekről gondolkodni és írni vágyó fiatalok tehetséggondozásához.

Horvátország és Magyarország között 1992. január 18-án jött létre hivatalosan a diplomáciai kapcsolat. Az esemény 30. évfordulója alkalmából a Budapesti Operettszínház január 25-én este fél héttől nemzetközi operettgálával lepi meg nézőit. A zene hídján című estről Kiss-B. Atillával, a Budapesti Operettszínház főigazgatójával beszélgetünk.

https://www.youtube.com/watch?v=TdZQhex1iPo

A járványhelyzetre való tekintettel 2021 után idén is elmarad a hagyományosan Mozart születésének évfordulója köré szervezett salzburgi Mozart-hét. A hírt a fesztivál intendánsa, Rolando Villazón videóüzenetben jelentette be.

Másodszor hirdette meg szakmai és közönségszavazását összesen 19 kategóriában az év legkiválóbb hazai jazzmuzsikusait keresve a Magyar Jazz.hu internetes portál. Az idei győztessel, Lantos Zoltán jazz, -és world music hegedűssel beszélgetünk.

Január 20-tól érkezik a mozikba Az én Rembrandtom című dokumentumfilm, amely műgyűjtők, műkereskedők és művészettörténészek személyes történetein keresztül tárja fel, hogyan képesek a holland festőóriás munkái a mai napig művészetbarátok millióit rabul ejteni.

Újra látható január 13-ától a Pionírszív, vagyis Samko, a szellemileg sérült papírgyűjtő férfi története Bíró Kriszta monodrámájában a Spinoza Színházban. Daniela Kapitanová Könyv a temetőről című regényét Mészáros Tünde fordításában alkalmazta színpadra Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita rendező az Örkény Színházban. A Pionírszív kapcsán Bíró Krisztával beszélgetünk.

Már idén elkezdődik a 2023-as Picasso-emlékév Spanyolországban: Pablo Picasso halálának jövőre esedékes 50. évfordulójára emlékeznek szerte Spanyolországban – jelentette be Miguel Falomir igazgató, ismertetve a világhírű képtár, a madridi Prado Múzeum 2022-es terveit.

Tavaly év végén elkészült a Magyar Zene Háza látványos épülete, mely 2022 januárjának utolsó hétvégéjén izgalmas kiállítással és zenei programokkal nyitja meg kapuit a közönség előtt. Erről kérdezzük Batta Andrást, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatóját.

Műsor: Papageno
Adás: 2022.01.15.
Műsorvezető: Háver-Varga Marianna

Back To Top