Melis Györgytől a Dohnányi Zenekarig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása november 11-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Hollerung Gáborral és Karczag Mártonnal.

Idén ünnepli 30. születésnapját a Budafoki Dohnányi Zenekar. Év végéig számos koncertet rendeznek, amelyek között szerepel bérletes előadás, a névjegükké vált filmzenei koncert és a megszokott, nagyszabású Igazából karácsony esemény is. Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, karvezető, érdemes művész, az idén 30 éves Budafoki Dohnányi Zenekar ügyvezető zeneigazgatója, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság vezető karnagya, a Zempléni Fesztivál művészeti vezetője, a Budapesti Nemzetközi Kórusverseny alapítója és művészeti vezetője. Idén Magyar zeneművészet kategóriában ő is szerepel a Prima Primissima díjra jelöltek között. A jelölésről és a Dohnányi Zenekar őszi-téli eseményeiről Hollerung Gábor Liszt-díjas karmesterrel, a BDZ ügyvezető zeneigazgatójával beszélgetünk.

100 éve született a 20. század második felének egyik legnagyobb hatású operaénekese, Melis György. A jubileumhoz kapcsolódóan Melis György 100 arca címmel nyílt fotókiállítás a Magyar Állami Operaház Vörös Szalonjában, mely megidézi a kivételes művész gazdag pályafutását. A Kossuth- és háromszoros Liszt Ferenc-díjas bariton emlékét több könyv, számos rádió-, lemez- és tv-felvétel őrzi, 1949 és 2005 között csak az Operaházban 90 produkció 68 különböző szerepében több mint 2200 estén szolgálta a közönséget.

A kiállítás kurátora Karczag Márton, aki több mint 30 éve a Magyar Állami Operaház munkatársa. Első jelentősebb feladata az intézmény kottaarchívumának feldolgozása volt. A kétezres évek elejétől az Operaház évkönyveit szerkesztette, a színház kiadványának korrektora, szerkesztője, a Műsorkalendárium szerzője volt. Később a kottatárat vezette, 2013 óta pedig az Opera emléktárának vezetője, de ő az operaházi kiállítások kurátora is. Több életrajzi kötet és számos, operatörténettel foglalkozó publikáció szerzője, az Opera gondozásában eddig négy könyve jelent meg – és most és dolgozik egy köteten.

Back To Top