Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói a Műcsarnokban

Képekben gondolkodnak – Filmesek fotói címmel, szeptember végéig látogatható egy nemrég megnyílt kiállítás, a Műcsarnokban.

„A mozgókép voltaképpen állóképek sorozata, így a film(kép) esztétikája hasonlít a fotó esztétikájához. Csakhogy éppen a „hasonlít” rejti magában az eltérést, miszerint a film nem fotó, hiszen lényege a mozgás, aminek következményeként az állókép formai adottságai folyamatosan megváltozhatnak.

Fényképező filmesekként elsősorban azok jutnak eszünkbe, akik épp az elmúlt években távoztak közülünk: Gaál István, Kósa Ferenc, Sára Sándor, Zsigmond Vilmos. Ez az összeállítás az ő, ma már klasszikusnak tekinthető munkáiból is válogat, de bemutatja a tárlat az elődjeiket is: azoknak a filmeseknek a fotóit, akik a némafilm vagy a korai hangosfilm korszakában gyakran fényképészként kezdték pályájukat, s abból váltottak át az új médiumra. A Képekben gondolkodnak című kiállítás operatőröket és rendezőket és a filmezés bármely területén működőket is megszólította, hogy küldjék el művészi szándékkal készült fényképeiket. Ezen a kiállításon tehát, a legkülönfélébb stílusokban dolgozó filmesek fotói kerülnek egymás mellé.” Gyerekként sosem értettem a filmek stáblistájánál elhangzó: ” fényképezte…xy”. Hogyan, miért kell fényképezni egy filmet? Gelencsér Gáborral, a tárlat kurátorával erről is beszélgettünk a Papagenoban. 

Back To Top