Az Auer Fesztiváltól az Arcus Temporumig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása augusztus 5-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Győri Noémivel, Madaras Gergellyel, Kováts Péterrel, valamint Oláh Patrikkal.

Arcus Temporum

A Pannonhalmi Főapátság augusztus 25. és 27. között 19. alkalommal rendezi meg művészeti fesztiválját, az Arcus Temporumot, amelynek idie témája a zarándoklat. Öt koncert csendül majd fel az irodalmi és képzőművészeti programok mellett, amelyek mindegyike a zarándoklat egy-egy állomásához kapcsolódik. A koncerteknek a Pannonhalmi Főapátság világörökség részét képező, lélegzetelállító és csodálatos akusztikájú terei, a Bazilika, a Boldogasszony-kápolna és a Könyvtár adnak majd otthont. A hangversenyek ez alkalommal Aarvo Pärt és Joseph Haydn műveire fókuszálnak. A zenei eseményekhez szervesen kötődő irodalmi programok középpontjában Barnás Ferenc író munkái, Bagatell című regényéből készült felolvasószínházi előadás és a szerzővel folytatott beszélgetés, a képzőművészetben a Zarándoklat című időszaki kiállítás fiatal alkotóinak művei, valamint a Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak performansza állnak. A spiritualitás területén bencés szerzetesek vezetnek beszélgetéseket, imádságokat és gondolkodnak arról, hogy mit jelent zarándokúton lenni. A házigazda ezúttal Bősze Ádám zenetörténész, aki maga is 8 évig ferences szerzetesként élt, és erre a három napra ellátogat a bencés monostorba. A programokról az Arcus Temporum egyik művészeti vezetőivel, Győri Noémi fuvolaművésszel és Madaras Gergely karmester-fuvolaművésszel beszélgetünk.

Auer Fesztivál

A veszprémi Mendelssohn Kamarazenekar ismét világsztárokat és fiatal művészeket fogad augusztus első hetében a világhírű, veszprémi születésű hegedűművész és hegedűpedagógus, Auer Lipót emlékére rendezett Auer Fesztivál keretében. A fesztivál egyik fő célja, hogy Auer szülővárosába elhozza a nemzetközi koncertélet meghatározó művészeket, másrészt, hogy a nemzetközi zenei világ tudomására hozza, hogy az ún. „orosz hegedűiskola” megteremtője és a 20. századi hegedűművészet egyik legmeghatározóbb pedagógus-egyénisége, Auer Lipót magyar volt, Veszprémben született, és itt kapta meg az egyedülállóan sikeres életútjához szükséges indító támogatást. Idén a fesztivál már nemcsak a megszokott nyári időszakban kínál hangversenyeket, az év minden szakában kínál hangversenyeket, és programkínálatában megjelennek a társművészetek is. Beszélgetőtársunk az Auer Fesztivál művészeti vezetője, Kováts Péter Bartók–Pásztory-díjas hegedűművész.

Budapest nyitánya

Oláh Patrik végzett az első helyen a Budapesti Fesztiválzenekar és a Fővárosi Önkormányzat közös zeneszerző-pályázatán. A győztes pályaművet, Budapest nyitányát a Fesztiválzenekar mutatja be szeptember 2-án egy nagyszabású, ingyenes szabadtéri koncerten a Hősök terén, így ünnepelve Budapest 150. születésnapját. Kétrészes interjúnkban a fiatal, Junior Prima és Neszlényi Andor-díjas zeneszerzővel, hegedűművésszel, az első lovári nyelvű mise komponistájával bemutatókról, jubileumokról és az autentikus cigányzenéről is beszélgetünk.

Back To Top