A Papagenoban Szabadi Vilmos hegedűművész

Szabadi Vilmos Érdemes Művész, Bartók – Pásztory, Liszt Ferenc-díjas magyar hegedűművész, tanszakvezető egyetemi docenst, egy exkluziv mesterkurzusa után, beválasztottak a világ egyik legjobb zenei képzését nyújtó szingapuri akadémia online oktatási testületébe.

A pályakezdő hegedűsök oktatására alapított Szingapúri Hegedűfesztivál (SVF) célja a szingapúri klasszikus zenei oktatás színvonalának emelése és Szingapúrban, mint a klasszikus vonós zene világszínvonalú központjában intenzív program a hegedűsök számára. A fesztivál világhírű zenészekből álló nemzetközi testületet működtet, és évente különböző célkitűzésekkel fogadja a hegedűsöket a világ minden tájáról mesterkurzusokkal, koncertekkel.

Szabadi Vilmos nemcsak e különleges online tantestület tagjaként dolgozik most, de itthon is készül február 25-i koncertjére. A MÁV Szimfonikus Zenekar élő közvetítés keretében ad koncertet, amelyen felcsendül többek között, Wagner: Sigfried-idillje, Schubert: 3. (D-dúr) szimfóniája és Mozart 4. D-dúr hegedűversenye. Mozart 19 éves korában komponálta ezt a hegedűversenyét. Maga is jól hegedült, ennek is köszönhető, hogy valamennyi hegedűversenyének karaktere csupa öröm és derű.

Schubert még ennél is fiatalabb korában, 17 évesen írta 3. szimfóniáját, amely szintén az örömről szól. „Elbűvölő – írta egy angol zenetudós – gyermeki, ártatlan. Csak hódolatunk illeti azt az ifjú zeneszerzőt, aki ennyire maradéktalanul lemond mindenfajta látszat-kidolgozásról s azt írja, amit a szíve diktál.- olvasható a Zeneakadémia ajánlójában.

Szabadi Vilmossal a Papagenoban beszélgettünk:

 

Back To Top