A Könyvfesztiváltól a Winterreiséig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása szeptember 23-án lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Cseri Hannával, dr. Gál Katalinnal, Sárközi Szabinával és Wolf Péterrel.

Színikritikusok Díja – Cseri Hanna

Idén 44. alkalommal adta át a Színikritikusok Díját a Színházkritikusok Céhe. Sok jelölése ellenére az est nagy nyertese mégsem az Örkény Színház egyik előadása lett, hanem a szombathelyi Weöres Sándor Színház Forte Társulattal létrehozott Kivilágos kivirradtig című produkciója. A másik nagy nyertes pedig Cseri Hanna, egy fiatal, pécsi származású bábrendező és énekes-zeneszerző, aki három díjat is hazavihetett: a legjobb gyerek- és ifjúsági színházi előadás kategóriában a Gólem Színház Kócos macskaember-kölyök című előadása nyert, amelyet ő írt és rendezett. Zeneszerzőként is színpadra léphetett, a legjobb színházi zene kategóriában ugyanis a Budapest Bábszínház Az utolsó bárány című előadásához írt zenéjét díjazták. Végül a legígéretesebb pályakezdő díjat is ő vihette haza. S ha ez nem lenne elég, október végén mutatja be új lemezét az Akváriumban.

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése szeptember 28. és október 1. között rendezi meg a 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek helyszíne a Millenáris lesz. A Könyvfesztivál a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. A négy napos rendezvénysorozat 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit; hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író, John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is. Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be. A 28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál a világirodalom és a hazai szellemi élet kiemelkedő képviselői részvételével kulturális programok sokaságát kínálja: író-olvasó találkozók, felolvasások, dedikálások, irodalmi estek, könyvpremierek, kerekasztal-beszélgetések, kiállítások várják az érdeklődőket a rendezvény négy napja alatt. A részletekről dr. Gál Katalinnal, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése elnökével beszélgetünk.

eSzínház Fesztivál – Sárközi Szabina

Harmadik alkalommal rendezik meg az eSzínház Fesztivált, amelyre magyarországi és határon túli magyar színházak, független társulatok nevezhették előadásaikat két kategóriában. Szeptember 22. és október 1. között 13 előadást nézhetünk meg az eSzínház platformján, az internet virtuális térében zajlik. A közönség is szavazhat majd az általuk legjobbnak ítélt produkciókra, emellett szakmai zsűri is értékeli az előadásokat. A zsűri tagjai: Für Anikó színművész, Lőkös Ildikó dramaturg, Komáromi György színházmenedzser, Widder Kristóf színész-rendező és Légrádi Gergely, az eSzínház vezetője. A kilencnapos eseményről, a megtekinthető előadásokról és a díjakról Sárközi Szabinát, az eSzínház kommunikációs és marketing vezetőjét kérdezzük.

Wolf Péter új művei

Schubert Téli utazása új köntösben jelentkezik október 16-án és 17-én a Zeneakadémia Solti termében. Wolf Péter és Fábri Péter csavart a dalciklus meséjén: ezúttal nem egy szerelmében csalódott, vigasztalhatatlan férfi alakja bontakozik ki előttünk – a Sommerreise, azaz a Nyári utazás 24 dalának főszereplője ezúttal egy nő. A Wolf Kati által megformált figura egyedül van, mert eltűnt a szerelme, ő maga azonban nem menekül el, hanem éppen megérkezik valahová. Sok minden történik vele, de a legfontosabb, hogy újrakezdi az életét. Az esten debütál továbbá Wolf Péter nyolctételes Requiemje is, amelynek középpontjában nem a mindenek felett ítélkező Isten, hanem az életet szerető ember áll. A fiatal bariton, Szenthelyi Krisztián partnere maga a zeneszerző és Faludi Judit lesz.

Back To Top