A fotótól a swingig – Papageno Klasszik

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának soron következő adása szeptember 9-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Gordon Eszterrel, Keleti Évával és Vonderviszt Lajossal.

 

Takarásban kiállítás

Takarásban címmel nyílik kiállítás Gordon Eszter fotóiból Szeptember 14-én a Jurányi Galériában. Mint a fotográfus mondja, szinte az összes munkájára jellemző, hogy egy már kész, vagy kívülről csak csekély mértékben befolyásolható eseményt kell megörökítenie, így lett a legfontosabb és legkedveltebb munkája a filmes standfotózás és a színházi előadások megörökítése. Ám a Jurányi Ház felkérése kizökkentette komfortzónájából, hiszen a havonta megjelenő plakátokhoz és leporellókhoz kértek tőle portrékat, amelyek a Jurányiban készültek. A sok, plakáton kötelező elem miatt soha nem látszott egyben az eredeti kép – a mostani fotókiállítás a „teljes” fotókat mutatja meg.

Keleti Éva kiállítás

A ma is aktív Keleti Éva Kossuth- és Balázs Béla-díjas Érdemes és Kiváló Művész hét évtizeden keresztül átívelő munkássága a magyar kultúra és nemzeti fotótörténetünk meghatározó része. Képei egyszerre önálló alkotások és művészi igénnyel készült kordokumentumok. A magyar fotográfia nagyasszonyának júliusban az Aranytíz Kultúrházban, augusztusban Gödöllőn nyílt kiállítása, amely októberben költözik az Eötvös10 Művelődési Házba. Amit még nem láttatok és Szubjektív a kiállítások címe, Ők is vannak még címmel pedig eddig soha nem látott alkotásaiból nyílik Keleti Éva újabb tárlata a 3K Kaszásdűlői Kulturális Központban. A kiállított művészportrékon a színházi világ nagy ikonjai jelennek meg, mint például Gálvölgyi János, Kulka János, Eperjes Károly, emellett külön erre az alkalomra is készültek képek olyan művészekről, akik a 3K fennállásának elmúlt 10 éve alatt többször is vendégszerepeltek az intézményben.

Swing-swing kávéház

A Swing-swing kávéház sorozat a veszprémi Swing-swing együttes olyan, 9 alkalomból álló rendezvénye, amely a főszezonon kívül biztosít lehetőséget a beszélgetésre és a hagyományos táncra minden korosztálynak. Az eseményeken a klasszikus jazz tánczenei gyökerein alapuló élőzenés műsor invitálja beszélgetésre és táncra a műfaj kedvelőit. A hatodik alkalmon, szeptember 22-én a veszprémi Hangvilla kávézójában a charleston lesz terítéken. A 30 éve alakult Swing-swing együttes célja lebontani a jazz és a tánczene között kialakult határokat, és minden korosztály számára lehetővé tenni a zene élvezetét tánccal és beszélgetésekkel egybekötve. A zenekar repertoárjában az elmúlt 110 év klasszikus jazz és tánczenei stílusú darabjai szerepelnek. Az együttes tagjai között találunk középiskolai tanárt, elektronikai műszerészt, üzletkötőt, hangmérnököt. Beszélgetőtársunk lesz a Swing-swing együttes vezetője, Vonderviszt Lajos, akinek a neve mellett honlapjukon az szerepel: zenekarvezető, villamosmérnök és egyebek…

Back To Top