NYITÁNYBAN MAGYAR DERBY, TÁNCPARK, KLASSZ A PARTON FESZTIVÁL

A Nyitányban a Reggeli Expresszben Ertl Péter lesz a vendég, és a téma a TáncPark, amelyet július 14-22. között rendeznek meg a Nemzeti Táncszínházban. 8 óra után a Hangjelek rovat jelentkezik, ahol a balatonparti Klassz a pARTon! Fesztiválról É. Szabó Márta mesél. A Könyvjelző rovat vendége Krebs András, a Kincsem park marketing igazgatója. Elkészült a 100. Magyar Derby alkalmából, A Magyar Derby – 99 telivér, 99 történet című könyv.

SZABAD A TÉR! SZABAD A TÁNC! 

Július 14-22. között újból megrendezik a TáncParkot a Nemzeti Táncszínházban. Szabad a tér. Szabad a tánc. Ez a 2022-es TáncPark mottója, utalva arra, hogy az előadásokat a Millenáris parkjában tartják, és arra is emlékeztetve a közönséget, hogy az elmúlt éveket meghatározó járványügyi korlátozások lazulni látszanak, ami lehetővé teszi az önfeledt, jókedvű kikapcsolódást.
A hagyományokhoz hűen a 2022-es TáncPark műsorában idén is helyet kaptak flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások, valamint közönség kedvencek.
A sort a néptánc nyitja: a Magyar Állami Népi Együttes Körtánc címmel, énekkel és lélekemelő tánccal alapozza meg a TáncPark hangulatát. Néptánc zárja a sort is, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja címmel egy lendületes és sokszínű folklór válogatással érkezik.
A Reggeli Expresszben Ertl Péter a Nemzeti Táncszínház igazgatója mondja el a részletes programot.

 

INDUL A BALATONPARTI KLASSZ A PARTON! FESZTIVÁL 

Klassz a pARTon! Fesztivál július 11. és augusztus 4. között várja az érdeklődőket az ország 15 településén.
Idén 51 program, 42 szólista és 19 zenekar fellépése várja a fesztivál látogatóit, akik ingyenesen ismerkedhetnek meg a klasszikus zenével.
Idén négy külföldi művészt látnak vendégül: a Gli Archi Ensemble szicíliai kamarazenekart, Nicolas Krauze francia karmestert, Peter Caelen holland zongoraművészt és Giuseppe Nova olasz fuvolaművészt. Kiemelte: a Balaton északi partján hét, a déli parton hat település ad otthont a koncerteknek.
Idén két új helyszínen, a fonyódi Panoráma Strandon és a balatonszemesi Páduai Szent Antal templomban is készülnek programokkal.
A balatonparti fesztiválról É. Szabó Márta, a fesztivál producere, a Cimbora Alapítvány elnöke mesél a Hangjelek rovatban.

 

A MAGYAR DERBY – 99 TELIVÉR, 99 TÖRTÉNET 

Elkészült a 100. Magyar Derby alkalmából, A Magyar Derby – 99 telivér, 99 történet című könyv. A műben minden év derby-nyerőjét és annak pályafutását, a velük foglalkozó szakembereket mutatják be. A száz év igazi történelmi kitekintés és nagyszerű korrajz a sporttól és Magyarországról.
A Derby kifejezés igazi fogalom a lóversenysport világában. A galoppsportban a hároméves angol telivér mének és kancák legmagasabb presztízsű versenye 2400 méteres távon. A Derbyt minden országban évente csak egyszer rendezik meg, így egyedi és megismételhetetlen. A versenyt megnyerni minden sportágban szereplő számára a legnagyobb siker. A sportág megalkotói az angolok és 1780 óta másfél angol mérföldön, azaz 2400 méteren versenyeznek – ezt tesszük mi is, 1921 óta. Hazánkban az első Magyar Derbyt a mai Kincsem Park építése idején, 1921-ben Dunakeszi-Alagon, a tréningközpontban futották. 1925-től a felépült „új lóversenytéren”, a mai Kincsem Parkban rendezték a Magyar Derbyt.
A részletekről Krebs András, a Kincsem park marketing igazgatójával beszélget Szerémi Nóra.

Back To Top