KÁVÉHÁZI ÉLET, HOLLYWOODI MAGYAR FILMESEK ÉS KÖRNYEZETKÍMÉLŐ HÁZFELÚJÍTÁS A NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Nyitány Reggeli Expressz rovatában Katona Csaba történésszel beszélgetünk az Abbázia Kávéház történetéről – az erről szóló előadás az Eötvös 10-ben lesz látható. Vetítő rovatunkban a Budapesti Klasszikus Film Maraton hollywoodi magyar vonatkozásairól lesz szó. Az Architektúra rovatban pedig a környezetkímélő épületfelújításokkal foglalkozunk, Bíró Péter épületbiológus lesz a vendégünk.

 

KÁVÉHÁZI ÉLET TERÉZVÁROSBAN

Terézváros, de igazából egész Budapest egyik legismertebb kávéháza volt az Abbázia, amely ma már sajnos nem működik. A kávéházi életvitelt jellemzően budapesti, szűkebben fogalmazva pesti jellegzetességként tartották számon hosszú időn át. Hogyan alakult ki a Monarchia korára olyannyira jellemzővé vált kávéházi kultúra? Mik voltak az előzményei? Kik jártak a kávéházakba, és melyek voltak Terézváros legismertebb ilyen jellegű intézményei? Mindezt megtudhatják az érdeklődők szeptember 13-án, az Eötvös 10-ben, Katona Csaba történész vetített képes előadásából, akivel a Reggeli Expresszben Szerémi Nóra beszélget.

 

HOLLYWOODI MAGYAR FILMESEK ALKOTÁSAI A BUDAPESTI KLASSZIKUS FILM MARATONON

Mintegy 100 filmet, köztük hollywoodi magyar filmesek alkotásait láthatja a közönség szeptember 13. és 18. között a Budapesti Klasszikus Film Maratonon, a restaurált filmek immár ötödik alkalommal megrendezendő nemzetközi seregszemléjén. A szeptemberi fesztivál alaptémáját Hollywood közép-európai gyökerei adják. Budapest, Bécs, Hollywood címmel a nemzetközi esemény fókuszában azon alkotók művei állnak, akik Budapestről gyakran Bécsen és Berlinen keresztül jutottak Hollywoodba, és ott tettek szert világhírre. A programban szerepelnek hollywoodi magyarokról szóló előadások is. Az 5. Budapesti Klasszikus Film Maraton filmjeiről, a magyar alkotókról és a helyszínekről Barkóczi Janka, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum kutatója, a fesztivál szervezője mesél Szerémi Nórának.

 

ÉPÜLETFELÚJÍTÁS KÖRNYEZETKÍMÉLŐ, MODERN MEGOLDÁSOKKAL

Köztudott, hogy az építőipar az egyik legkörnyezetterhelőbb iparágak közé tartozik. Az épületek és az építkezések a világ karbonkibocsátásának közel 40%-áért felelősek. Ugyanakkor az is kimutatható, hogy a nem megfelelően megválasztott építőanyagok komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Körültekintéssel kell tehát eljárnunk az építkezéseknél, felújításoknál, hogy a felhasznált építőanyagok – a falfestékektől kezdve a padlóburkolatokig – az egészségünkre és környezetünkre se legyenek negatív hatással. Különösen fontos ez a felújításoknál, ahol adott esetben elavult technológiák mellett a modern építészeti technikákat, alapanyagokat használjuk fel. Az Architektúra rovat vendége Bíró Péter épületbiológus, akivel a felújításokról beszélget Szerémi Nóra.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.08.

Back To Top