MEGNYÍLT A MAGYAR KOSÁRLABDA MÚZEUM!

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége  budaörsi székházában láthatjuk a sportág hazai nagyjainak relikviáit, a kosárlabdázás történetéhez kapcsolódó különlegességeket.

Maga a székház is igazán friss, hiszen ezt az épületet is csak tavasszal avatták fel, itt sikerült kialakítani a mintegy 500 tárgyat bemutató tárlatot.  Az október végi ünnepélyes megnyitón videoüzenetben jelentkezett be Hódi László, aki az 1955-ben Budapesten Európa-bajnok válogatott tagja volt!   A Sydneyben élő sportember hangsúlyozta, a 67 évvel ezelőtti Eb-n sem a saját egyéni sikerükért, hanem minden magyarért küzdöttek.

A kosárlabdát a 110 évvel ezelőtti hazai megjelenésétől kezdve a napjainkig bemutató állandó kiállítás összeállítására az MKOSZ Lugossy Norbertet, a Magyar Kosárlabda Archívum Alapítvány kurátorát és Dobor Dezső sportriportert kérte fel.

Az egykori kosarasok, családjaik, a klubok közreműködtek a múzeum létrejöttében, és számos emléktárggyal gazdagították azt. A 300 négyzetméteres, interaktív elemeket is tartalmazó, Magyarországon egyedülálló tárlat olyan különlegességeket rejt, mint az Európa-bajnok magyar férfi válogatott 1955-ös Eb-döntőjének eredeti jegyzőkönyvét,amelyet a FIBA főtitkára hozott el a tavaszi székházavatóra.

Láthatja továbbá a nagyközönség a mindmáig egyetlen magyar NBA-kosarasnak, Dávid Kornélnak azt a cipőjét, melyben először lépett pályára a Chicago Bullsban. A valaha volt egyik legjobb európai center,a sportági Hírességek Csarnokába beválasztott Németh Ágnes szinte valamennyi érmét a múzeum rendelkezésére bocsátotta. Megtekinthető továbbá a 100 éve kiadott szabálykönyv, a női válogatott legelső mérkőzésének a jegyzőkönyve, az 1955-ös magyar arannyal zárult Eb népstadionbeli jegye,Puskás Ferenc levele a Bp. Honvéd kosarasaihoz,továbbá Kassai Ervinnek a nemzetközi játékvezetők szövetségétől kapott Oscar-díja is.

 

Az Intermezzo vendége: Dobor Dezső sportriporter 

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.11.08.

Back To Top