Megjelent az Örkény István drámaíró pályázat

örkénypályázat20212

Kiírták az 2021-es Örkény István drámaírói ösztöndíj pályázatot. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából a Petőfi Irodalmi Múzeum által fiatal drámaírók részére megjelent Örkény István drámaírói ösztöndíj célja, hogy segítse új magyar színművek létrejöttét, és lehetőséget adjon fiatal pályakezdő drámaíróknak, akik már irodalmi vagy színházi munkájukkal igazolták vonzódásukat a műfajhoz.  

A pályázatra 1981. január 1-jét követően született drámaírók jelentkezhetnek, akik nem részesülnek más központi költségvetési forrásból finanszírozott ösztöndíjban vagy államilag finanszírozott alkotói támogatásban. Már bemutatott dráma vagy publikált kötet, korábbi megjelenés színvonalas orgánumokban, szakmai színtereken előnyt jelent. Az ösztöndíjat egy teljes, új színdarab tervével lehet megpályázni, amelyet az ösztöndíj elnyerése előtt nem publikáltak. A kiírás szerint PhD-témával nem lehet pályázni.

A pályázatok beadási határideje 2021. február 15. Az ösztöndíj időtartama 12 hónap, összege havonta bruttó 200 ezer forint.

örkénypályázat20211

Örkény a magyar groteszk dráma kiemelkedő képviselője, írásait groteszk humor hatja át, nincs bennük egyértelműen jó vagy rossz ember – a tragédiák néhol komédiába fordulnak, s írásainak szereplői hol így, hol úgy reagálnak az eseményekre. Első elbeszélése a Szép Szóban jelent meg 1937-ben Tengertánc címmel. A háború után 1947-ben jelent meg a Lágerek népe, melyben a munkaszolgálat és a hadifogság időszakát dolgozta fel. 1952-ben jelent meg a Lila tinta című elbeszélése,  majd hosszabb kényszerű szünet után, 1963-ban a Macskajáték című kisregény.

A stílusteremtő Egyperces novellák 1967-ben látott napvilágot. Nem csak Magyarországon, de a világirodalomban is újdonság volt a rendkívül rövid, tömör, filozofikus vagy groteszk írásmód. Egyperceseiben azt mutatta meg, hogy a hétköznap tényeit más közegbe helyezve milyen megdöbbentő hatást kelthetnek. Örkény élete végéig csiszolgatta remekeit, ezért az egypercesek majd mindegyik kiadásában találni új darabot.

1964-ben írta, s 1967-ben mutatták be a Tóték című drámáját, amit később több nyelvre is lefordítottak, s meghozta számára a világsikert. A drámából 1969-ben film is készült Fábri Zoltán rendezésében (Isten hozta, őrnagy úr!). Néhány más művéből is készült filmes feldolgozás (például a Macskajátékból).

1971-től a Szépirodalmi Kiadó megkezdte életművének kiadását Időrendben címmel.

Back To Top