MEGJELENT A SZENT EFRÉM FÉRFIKAR KINGS & QUEENS CÍMŰ ÚJ LEMEZE

A korong már a 16. a sorban. Éppen három évvel a Kings & Queens megjelenése előtt adták első önálló teltházas koncertjüket a Zeneakadémián, ami egyben a Wings című lemezk bemutatója is volt. Már akkoriban megfogalmazódott bennük a gondolat, hogy a Szent Efrém Férfikar eklektikus, néha fennkölt, néha szertelen, néha sötét, néha vidám, néha kemény, néha érzékeny repertoárját és természetét egy lemezpárba rendezzék.

Szerették volna elkészíteni a Wings folytatását, viszont másféle zenék, másféle hangzások is foglalkoztatták őket. A Királyok és Királynők lemezbemutatója május első péntekén lesz a Fonóban.

A címben szereplő Kings & Queens sokféle dolgot jelképez: a király lehet Krisztus, mint Mennyei Király, de a lemezen megtaláljuk az Oroszlánkirály Simbáját, vagy Elvis,” a király” zenéjét is. A királynő pedig jórészt a mennyek királynéját, Szűz Máriát jelenti, de akár a Queen-t is felidézheti.

De talán ennél is fontosabb: férfiasság és nőiesség, szakralitás és profanitás, fény és sötét, feszes tempó és elfolyó hangfüggönyök, csöndes befordulás és hangos kiáltás – és megannyi más hangulat és érzület jelenik meg csakúgy a King, mint a Queen lemezen.

Ezek pedig egyszerre, három dimenzióban és sokszínűen kelnek életre egymás mellett, egymásra reflektálva, egymást kiegészítve.

 

Vendége: Bubnó Lőrinc, a Szent Efrém művészeti vezetője

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.03.02.
Back To Top