MAHLER, WEBER ÉS A DOHNÁNYI MŰVEI A MÁV SZIMFONIKUS ZENEKARRAL

Jövő péntekre a Zeneakadémia Nagytermébe a Gyász és vigasz című koncertet hirdette meg a zenekar. Ez rajtuk kívülálló okok miatt ebben a formában elmarad, de így sem maradunk koncert nélkül, hiszen ugyanebben az időpontban kivételes darabokat és vendégművészeket hallhatunk a színpadon!

Carl Maria von Weber az opera történetének egyik meghatározó személyisége: a német opera megteremtője, akitől Wagner is sokat tanult. 1821-ben Berlinben mutatták be A bűvös vadász című operáját, amely fordulópont az operatörténetben. Weber kezén felértékelődött a zenekar szerepe, a különböző hangszínek drámai, vagy jellemábrázoló szerepet kaptak. A bűvös vadász nyitánya bízvást tekinthető korát megelőző szimfonikus költeménynek. Ebből a nagyszerű nyitányt, valamint Max áriáját is hallhatjuk. Utóbbit a kiváló tenor, Nyári Zoltán előadásában.

Gustav Mahler szimfóniáinak sora Budapesten kezdődött és két hatalmas művel, a II. és III. szimfóniával folytatódott, miközben Hamburgban élt és honvágy gyötörte. Amikor végre visszakerült az annyira szeretett Bécsbe, a hazatérés örömének adott hangot soron következő művében. Ez a mű a IV. szimfónia, amelynek alapkarak tere a kedélyesség, a bécsi muzsika és az egyszerű költőiség.

Dohnányi Ernő 1933-ban, a Budapesti Filharmóniai Társaság alapításának 80.évfordulója alkalmából rendezett ünnepi hangversenyre komponálta Szimfonikus percek című művét, amely nélkülöz minden drámaiságot, ugyanakkor tele van sziporkázó zenei ötletekkel.

 

Vendégünk:  Farkas Róbert , a MÁV Szimfonikus Zenekar vezető karmestere

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.02.24.
Back To Top