Levine visszatért

 

A világhírű karmester bő két év szünet után vezényelte a Metropolitan Opera Zenekarát a New York-i Carnegie Hallban.
 
A 69 éves művész 2011 augusztusában szenvedett gerincsérülést, amelynek következtében részlegesen megbénult, és még mindig nem épült fel teljesen. A Carnegie Hallban rendezett vasárnapi koncerten kerekes székben ülve vezényelte a zenekart egy olyan pódiumon, amelyet a MET kifejezetten számára készíttetett. A The New York Times dicsőséges visszatérésről számolt be: Levine a legjobb oldalát mutatta a Wagner Lohengrin-előjátékát, Beethoven 4. zongoraversenyét (G-dúr, op. 58) és Schubert „Nagy” C-dúr szimfónáját (D 944) felvonultató koncerten. A karmester erőteljesen és ihletetten vezényelte a zenekart, kimerültségnek semmi jelét nem adta – írta a tekintélyes napilap. A versenymű szólistája Jevgenyij Kiszin volt.
 
Levine-t, aki két kezét a magasba emelve adta jelét a visszatérés felett érzett örömének, hét percig tartó tapssal, állva ünnepelte a kétezer-nyolcszáz fős közönség.
 
A dirigens 1971-ben debütált a Metropolitan Operaházban, ahol főzeneigazgatói posztját az utóbbi évek megpróbáltatásai, számos hátműtétje és veseátültetése ellenére is megtartotta. A közönség legutóbb 2011. május 14-én láthatta őt a karmesteri pódiumon. A 2013-2014-es évadban három operát és további számos előadást vezényel a MET-ben a tervek szerint.
 
Forrás:Fidelio.hu/MTI
Back To Top