Károly herceg, a klasszikus zene rajongója

károlyh4

Károly herceg a klasszikus zene nagy rajongója, s a zene iránti szeretetét és tudását jól kamatoztatta, amikor idősebb fia, Vilmos herceg és Kate Middletone királyi esküvőjére került sor.

Imádok érdekes dallamokat, zeneműveket ajánlani bizonyos alkalmakra, például esküvőkre, már ha az illetékesek is akarják” – mondta egy interjúban. – Tudom, hogy a nagyobbik fiam meglehetősen megértő ebben, és nagyon örültem, hogy néhány klasszikus darabot ajánlhattam az esküvőjükre. Charles hozzátette: „Remélem, hogy ez sokaknak okoz örömet. Egyébként is … nagyon kellemes számomra is.”

William és Kate esküvőjérea Westminster Apátságbanagyon sok vendég érkezett, akiket Johann Sebastian Bach orgona darabjai, továbbá Edward Elgar, Sir Peter Maxwell Davies zenekari művei fogadtákCharles többek között, a „Farewell to Stromness”, „Touch Her Soft Lips and Part” és „Romance for String Orchestra Op. 11” dalokat választotta utalva Camillával, Cornwall hercegnőjével tartott 2005-ös esküvőjére, ahol szintén hallgatóak voltak e darabok.

A 71 éves Károly herceg arról is elmélkedett, hogy nagymamája, Erzsébet anyakirálynő már kicsi korától kezdve befolyásolta a zene és az előadóművészet iránti szeretetét – és utalt arra, hogy ő maga is ösztönözni akarja a zenetanulást és ezt a szenvedélyt saját unokáiban.

Arra a kérdésre, hogy először hallott klasszikus zenét, a királyi trón várományosa azt mondta: „Nos, nagymamám elég sokszor zenélt, és körülöttem sokan játszottak a családban is. De gyanítom, hogy az első alkalom, amikor valóban tudatosult bennem a klasszikus zene öröme, akkor volt, amikor nagymamám, azt hiszem, 7 éves koromban elvitt a Covent Gardenbe, 1956-ban. Együtt néztük meg a Bolsoj Balett fellépését. Ez volt az első látogatásuk az Egyesült Királyságba, és én soha nem fogja elfelejteni azt a hihetetlen koncertet. „

forrás: PeopleHarpers Bazaar

 

Back To Top