JÖVŐ SZOMBATON INDUL A BUDAPEST NEMZETKÖZI DOKUMENTUMFILM FESZTIVÁL

Légy szabad, boldog, bátor, felelős, őszinte – üzenik 30 ország filmrendezői a magyar közönségnek. A világ minden rangos filmfesztiválján ott vannak a BIDF-re meghívott filmek.

A fesztivál január 21 és 29 között, immár 9. alkalommal teszi láthatóvá a magyar közönség számára is a legfrissebb, Oscar- és Európa – díjas, illetve arra jelölt filmeket, a Berlinale, Sundance, Cannes, Velence és a Coppenhagen Dox fesztiválok favoritjait.

A BIDF idei szlogenje: Tiszteld az Életet! „Ne ölj!”

7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval, de leginkább igazi fesztiválélménnyel vár több tízezer nézőt Budapesten a Cinema City Mammut moziban és 10 másik város mozijában is a BIDF: Debrecen, Eger, Győr, Jászberény, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szolnok, Szombathely és Veszprém is csatlakozik.

Kilencedik éve több ezer középiskolás élvezi a BIDF fesztiválélményét. Januárban sem lesz ez másként. 11 film várja a fesztivál minden délelőttjén a szórakoztató mélységbe elmerülni vágyó fiatalokat és tanáraikat.

A mai beszélgetésben részletesebben is szó lesz a Mi svédek és a Covid – Behind the Swedish Model című alkotásról, amelyet a „Légy felelős!” szekcióban vetítenek. Ebben lesz segítségünkre Balkányi László belgyógyász, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) volt munkatársa. A szakember 2006 tól 2018-ig dolgozott a szervezetnél, amely ott működött a Karolinska campusán, néhány száz méterre a filmben sokat mutatott svéd Népegészségügyi Intézettől. A filmben sokszor megjelenő Giesecke professzor pedig közvetlen felettese volt hosszú évekig, így széleskörű ismeretekkel rendelkezik a témáról.

Az Intermezzo vendégei: Sós Ágnes, a BIDF fesztiváligazgatója és Balkányi László belgyógyász

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.01.09.

Back To Top