Az Intermezzoban Nyári Gyula László és a Magyar Bárzongoristák Egyesülete

Az Intermezzoban Bálint Edina vendége Nyári Gyula László, Magyar Állami Operaház zongoraművésze, a Magyar Bárzongoristák Egyesületének Elnöke.

Megalakult a Magyar Bárzongoristák Egyesülete. A bárzongorázás, mint műfaj minimum 100 éves múlttal rendelkezik. Sajnálatos módon a kihalás küszöbén áll, hasonlóképpen, mint a cigányzene. Rendkívüli tudással rendelkező, nemzetközi szinten ismert, elismert neves művészek, zongoristák, zeneszerzők tevékenykedtek benne (Cziffra György, Szabó József, Horváth Jenő, Seress Rezső, Tóth Menyus, Torma Rudolf…) és jelenleg is művelik magas szinten a szakmabeliek.

Többek között ezért alakult meg az egyesület, hogy egy ilyen értékes, nagy hagyománnyal, múlttal rendelkező művészeti ágazatot megmentsenek, és a jelenleg tevékenykedő zongoristákat, művészeket támogassák. A tervek között országos szintű bárzongorista fesztiválok rendezése is szerepel. Jelenleg ezt a sokszínű, sokrétű zongorázást már csak a 40 év feletti korosztály birtokolja magas szinten.

Ezáltal a képzés elengedhetetlen az új generáció számára, ugyanis a szakma továbbadása nélkül megszűnik ez a művészet és vele együtt számtalan magyar zeneszerző csodás művei! A mai beszélgetésben legendás budapesti helyekről is lesz szó, ahol a legkiválóbb zongoristák szórakoztatták a közönséget!

Back To Top