IGAZÁN SZÍNES AZ IDEI BUDAPESTI NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁL PROGRAMJA!

Grammy-díjas művész, világhírű gitárduó és a szólista, akinek saját kulcsa volt a kölni zeneakadémiához

November első hétvégéjén, péntektől vasárnapig ismét gitárzene tölti be a Zeneakadémiát: napközben nyilvános mesterkurzusok, este pedig koncertek várják az érdeklődőket. A Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál idén is a gitárzene nagyjait hozza el Budapestre. A nemzetközi hírű fesztivált Eötvös József gitárművész, a Zeneakadémia egyetemi tanára hívta életre 9 évvel ezelőtt. Idén A gitár színei mottót kapta a hiánypótló programsorozat.

A hazai közönség egyik kedvence, David Russell brit gitárművész érkezik a fesztiválra, ad szólókoncertet és tart mesterkurzust. Russell a londoni királyi Zeneakadémia tanára 2019-ben már telt házas koncertet adott a fesztiválon. Számos elismerése és díja közül kiemelésre méltó a Grammy-díj, amit, mint legjobb klasszikuszenei szólista kapott Aire Latino című lemezével. Számos egyetem díszdoktora, 2018-ban pedig bekerült a Guitar Foundation of America Hall of Fame – hírességek csarnokába. Tehát egy igazi legenda érkezik Magyarországra!

Megismerhetjük a szintén nemzetközi hírű horvát származású Zoran Dukic színes gitárjátékát is. A zágrábi születésű Dukic az egyetlen gitárművész, aki megnyerte mindkét „Andrés Segovia” versenyt, Granadában és Palma de Mallorcán, és még számos egyéb rangos megmérettetést. A versenyeredmények mellett különlegesen érzékeny játéka indította el világszintű karrierjét, számos egyetemen tanít és mára az egyik legkiválóbb gitárművésznek tartják a világon.

A fesztivál egyik különleges fénypontja lesz a Montenegrin Gitárduó – Goran Krivokapić és Danijel Cerović –, akik együtt még nem jártak Budapesten. A duót gyakran hívják meg a világ tekintélyes nemzetközi színpadaira, hogy hangversenyeket adjanak, előadásokat és mesterkurzusokat tartsanak, két gitárra írt versenyműveket adjanak elő, és fontos versenyeken zsűrizzenek. Budapestre különleges műsorral érkeznek: Bach 6. Angol szvitjével és Piazzola műveivel.

 

Az Intermezzo vendégei : Eötvös József gitárművész, a Budapesti Nemzetközi Gitárfesztivál és Verseny alapító-művészeti vezetője, a Zeneakadémia tanára

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2022.10.18.

Back To Top