HÚSVÉT ALKALMÁBÓL RENDHAGYÓ MŰSORRAL KÉSZÜL MÉSZÁROS ZSOLT MÁTÉ ORGONAMŰVÉSZ

A Junior Prima Díjas orgonaművész Liszt-koncertjeinek sorában kiemelkedő helyet foglal el a jövő szombati esemény, amikor Húsvét alkalmából a szerző túlvilággal, transzcendenssel, elmúlással kapcsolatos műveire fókuszál, amelyek az életmű kiemelkedő, meghatározó darabjai.

„Bár korunkban nem divat az elmúlással, túlvilággal foglalkozni, úgy gondoltam, hogy ezek a számomra orgonaművészként és Liszt-kutatóként egyaránt meghatározó művek a nagyböjtben időszerű, hogy együtt kerüljenek műsorra. A közelmúlt nemzetközi eseményei, a szomszédos háború, vagy a törökországi földrengés is okot adnak arra, hogy megemlékezzünk az eltávozottakról.”

Liszt Ferenc számára A halottak című gyászóda és a Weinen, Klagen-variációk megírása egyfajta lelki feldolgozása volt az őt ért veszteségeknek, ezek korunkban is gyógyírt jelenthetnek a lélek számára. A művész hisz benne, hogy a koncert alcíme ‒ Vigasz a gyászban ‒ nem fog senkit sem eltántorítani attól, hogy eljöjjön és elmerüljön a Belvárosi Főplébánia-templom csodálatos akusztikájában felcsendülő Liszt remekművek különleges atmoszférájában.

Liszt Ferenc kedvenc temploma, egyházzenei tevékenységének fő magyarországi színtere volt a Nagyboldogasszony templom, amely idén alapításának 975. évfordulóját ünnepli. Mészáros Zsolt Máté a templom jelenlegi zeneigazgatói pozícióját is betölti.

Természetesen aktívan – koncertekkel, sorozatokkal és egyéb eseményekkel ‒ ápolja ennek a kapcsolatnak az emlékét. A koncerten Kautzy Armand színművész is közreműködik.

 

Vendégünk: Mészáros Zsolt Máté Junior Prima Díjas orgonaművész 

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.03.08.
Back To Top