Gabriel Yared önkéntes elszigeteltsége és az alkotás

A Cinemusic vendége ezena héten Gabriel Yared, Oscar-díjas libanoni-francia zeneszerző, aki egy ideje visszavonultan alkot. Számára a világból való kivonulás személyes választás volt, amelyet jóval a COVID-19 járványból eredő lezárások és társadalmi elhatárolódások előtt megtett.

„Melyik zeneszerző merne panaszkodni a bezártságra, amikor könyvei és zongorája mellett lehet?” – mondja Gabriel. „Nyugodtan, teljes csendben dolgozhatok – se autó, se repülőgép az égen, a háttérben madarak énekelnek. Úgy döntöttem, hogy nagyon hosszú időre kivonulok a nyüzsgésből. Mivel életemet a zenének szenteltem, sok időt töltök otthon, ahol tudok komponálni és olvasni. Kiváltságosnak érzem magam, amikor azokra az emberekre gondolok, akik négy fal közé szorultak egy kis helyen, gyerekekkel. Tudom, hogy ez nagyon fájdalmas és még meg sem említettem a világjárvány okozta gazdasági és pénzügyi nyomást. ”

Yared 19 éves korában otthagyta Libanont, a hazáját, hogy zenei karrierjét beindítsa. Az azóta eltelt öt évtized alatt zenét írt Francoise Hardy és Johnny Hallyday számára, valamint együtt dolgozott olyan énekesekkel, mint Charles Aznavour, Mireille Matthieu és Gilbert Becaud.

Több tucat filmet szerzett, Oscar-díjat és más rangos nemzetközi díjakat nyert, köztük Golden Globe-ot, BAFTA-t és Grammy-t Anthony Minghella rendező „Az angol beteg” című filmjéért.

Jelenleg egy olasz film zenéjén fejezi be, amely Romain Gary korai regénye, az „Előttem az élet” alapján készült. „Párizs bevándorlónegyedében, Belleville-ben él Rosa mama, egy Auschwitzot megjárt zsidó asszony. Hatodik emeleti lakásában afféle bentlakásos óvodát működtet a prostituáltak gyerekeinek. Kedvence a tizennégy éves arab Momo, aki születésétől fogva nála lakik. Ám Momóért egy nap elfelejtenek fizetni, Rosa mama pedig beteg lesz, így a kisfiú kénytelen az utcán megélhetés után nézni.

Az arab származású Hamil úr, aki A nyomorultakba és a Koránba temetkezve tölti napjait és a szenegáli transzvesztita, egykori bokszbajnok, Lola asszony segít neki eligazodni a világban. Momo úgy boldogul, ahogy tud: lop, csal, hazudik, dílerekkel barátkozik, de Rosa mamához az utolsó pillanatig gyengéd szeretet fűzi. Az Előttem az élet e két különös, egymásra utalt ember egyszerre szívfacsaró és mulatságos története.” (magyar kiadás Park, 2016) A rendező Eduardo Ponti, Sophia Loren és Carlo Ponti fia, a főszereplő a 84 éves Loren.

Bármennyire is élvezi Yared a saját maga által kialakított elszigeteltségét Párizsban, a koronavírus-válság miatt szükségessé vált elvonulásnak is vannak hátrányai és szakmai nehézségeket is okoz.

„Szeretnék találkozni a produkciós igazgatóval, beszélgetni vele, hadd hallja az eddigi anyagokat és legyen lehetősége reagálni, amikor megbeszéljük a projektet” – mondta. Ez most nagyon nehéz, hiszen a repülőtereket lezárták, a nyitás nehézkes, Ponti nem tudott Párizsba jönni, sem mi Los Angelesbe. Minden kellemetlenség ellenére, ugyanakkor a lezárások több időt adtak arra, hogy kockáztassak és javaslatokat tegyek. Most, hogy befejeztem a zenét, a probléma az, hogy hol rögzítsem. A 10 fő feletti csoportokat sehova nem engedik be, és egy zenekar felállása általában 50–70 zenész között van. ”

 

forrás: https://www.arabnews.com

Back To Top