Gabriel Yared, az Angyalok városa zeneszerzője

A Cinemusic ezen a héten Gabriel Yared libanoni származású, Párizsban élő, Oscar-díjas zeneszerzőt szólaltatja meg a Klasszikon. A beszélgetés mellett, Yared ikonikus dallamvilágából is felcsendül jópár emlékezetes mű részlete, köztük Az Angyalokvárosa zenéje.

A City of Angels egy 1998-as amerikairomantikus film, amelyetBrad Silberlingrendezett,Nicolas CageésMeg Ryanfőszereplésével. A filmWim WendersWings of Desire(Der Himmel über Berlin) alkotásának újragondolása. Az eredetihez hasonlóan,az Angyalok városaegy angyal (Cage) történetét meséli el, aki beleszeret egy halandó nőbe (Ryan), és emberré akar válni, hogy vele lehessen. Egy ember (Dennis Franz) vezetésével, aki már átjött a halhatatlanságból az emberek világába, az angyalalábukik a mennybőlés felfedezi az emberek világát saját tapasztalásával.

Silberling eredetileg kezdő színészeket képzelt el a főszerepekben, de végül olyan elismert színészek, mint Nicolas Cage és Meg Ryansokkal több szponzort és támogatást vonzott a produkcióhoz.Miután a The Rock, a Con Airés a Face / Off  filmekben meglehetősen más karaktereket személyesített meg, Nicolas Cage alig várta, hogy egy mélyebb, elgondolkodtatóbb filmben szerepeljen.

Ekkor kapta meg Stevens forgatókönyvét. Elfogadta az angyal szerepét, ugyanakkor jelezte, hogy a történetben felvetett kérdésekről és ezek rá gyakorolt hatásáról nem kíván nyilatkozni. Ryan is elfogadta Maggie szerepét, megjegyezve, hogy „nem tudom, hogy angyalok lebegnek-e körülöttünk, de azt az ideát elfogadom, hogy létezik egy mindent irányító erő”.

A film egy részét a Tahoe-tó környékén és Kern megyében forgatták. Azt a jelenetet, amikor Nicolas Cage leugrik a mélységbe, hogy halhatatlanságát feláldozza az emberi tapasztalásért,Los Angeles-i Bank of America épületénél vették fel, míg Cage-et egy mozgó berendezésre helyezték a kékképernyő felett.  

Ryan utolsó jelenetét, amikor a filmben meghal, a kaliforniai Crestline-ban, az Old Mill Roadon, a könyvtár kultikus jeleneteit a San Francisco Public Library- ben forgatták.  Malibu strandon forgatott angyaljeleneteknél, bár a szereplők nem fizikai lények, úgy döntöttek, hogy az angyalok rövid ideig látható lábnyomokat hagynak, ám Nelson miután megnézte, hogyan mutat a jelenet, inkább kihagyta a filmből.

Az Angyalok városa zenéjét Gabriel Yaredjegyzi, gyakran három hangot használva az emelkedettség közvetítésére. Szintetizátorok, zongora és vonósok hangját használk három meghatározó jelenetnél: ahol az angyalok Los Angelesben Maggie-t kezdik figyelni, ahol a gyermek meghal, és ahol Seth átérzi Maggie kétségbeesését, illetve, Yared hegedűket is alkalmazott néha, az egyiket párbeszédek kísérőjeként. A kórusok és távoli hangok emlékeztetnek Jürgen Knieper „ Wings of Desire”című filmhez írott zenéjére

A filmzene a Billboard 200as listáján 1998. április 18-án rögtön a 23. helyen debütált, és azóta is rendkívül népszerű, a világon szinte minden országban játsszák a rádióadók. 

 

forrás: City of Angels

Back To Top