Fidelio Klasszik: Selmeczi György és Novák Eszter

 

A Klasszik Rádió és a Fidelio magazinműsorának január 25-i adásában hallható lesz Gáborné Haáz Andrea, Góg Laura és Varga Boglárka is.

Ősbemutatóval indítja a 2014-es esztendőt a Magyar Állami Operaház. Január 19-én Selmeczi György (képünkön) Spiritiszták című operáját mutatták be Novák Eszter rendezésében. A darab díszlet- és jelmeztervezője Zeke Edit, az előadásokat Kovács János vezényli.

Különleges tehetségű fiatalok ismeretterjesztő koncertsorozata hallható a Budapest Music Centerben a MOL Tehetségtámogató Program keretében egészen júniusig, minden hónap utolsó vasárnapján. A Játsszunk együtt! című pályázati program célja a fiatal tehetségek bemutatása mellett zeneszerzők és hangszerek megismertetése az ifjú közönséggel. Emellett hangsúlyt fektetnek arra is, hogy az általában a háttérben dolgozó pedagógusokra is ráirányítsák a figyelmet. A koncertek házigazdája Érdi Tamás zongoraművész, műsorvezető társa pedig Radnóti Róza fiatal zongorista. A sorozat következő, február 2-i előadásának középpontjában Schubert munkássága áll. A hangversenysorozatról és a fiatal tehetségek támogatásáról Gáborné Haáz Andreát, az Új Európa Alapítvány ügyvezetőjét kérdeztük.

Idén egész éves programsorozattal emlékeznek meg Tolnay Klári születésének századik évfordulójáról. A kétszeres Kossuth-díjas színművész alakját kiállításokkal, filmvetítésekkel, beszélgetésekkel, konferenciával és centenáriumi gálaműsorral idézik meg. Az emlékév célja, hogy minél többen megismerjék vagy újra felfedezzék Tolnay Klárit. Az eseménysorozat neves művészek és közintézmények együttműködésében valósul meg. A több mint ötven, fővárosi, vidéki és határon túli rendezvényt felvonultató programsorozat részeként július 17-én születésnapi gálaműsort, ősszel pedig színháztörténeti konferenciát is tartanak. Góg Laurával, a Tolnay Klári 2014 Centenáriumi Emlékév főszervezőjével beszélgettünk.

Minimalista megközelítésű absztrakt balett az apátiáról. Szavakkal valahogy így írható körül Vânia Gala Cooling Down Signs című előadása. A három ország együttműködésével megvalósuló projektet Zágrábban és Muraszombaton bemutatták már, január 30-án pedig megérkezik végre Budapestre is. Az előadásban táncoló Varga Boglárkát a magyarországi bemutató előtti héten kérdeztük.

A sok zenei csemegével szolgáló műsor szombat reggel 10-től 12-ig hallható a Klasszik Rádió 92.1-en, ismétlésére január 26-án, vasárnap este hét órától kerül sor, a következő héttől pedig a Fidelio Klasszik archívumában is meghallgathatók az interjúk.

Forrás: Fidelio Klasszik

 

Back To Top