FELELJÜNK, EGYMÁSÉRT!

Elindult az idei népszámlálás. Az első hazai népszámlálásra 1869-ben került sor.

A KSH tízévente fél órát kér mindenkitől: ennyi ideig tart nagyjából egy 2–3 fős háztartásnak kitölteni a kérdőíveket.

Október 16-ig önállóan, online lehet kitölteni a kérdőíveket. Ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a népszámlálásban való részvételnek. Utána számlálóbiztosok keresik fel azokat a háztartásokat, ahonnan nem jöttek be az online ívek.

Kiterjed minden lakásra és személyre. Nemcsak népesség-, hanem lakásösszeírást is jelent. A válaszadás kötelező, de az adatszolgáltatás közös társadalmi érdekünk is, hiszen az ebből kinyert adatok mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló szociális és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak majd. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Ez lesz az első olyan népszámlálás, amelynek végrehajtása teljesen elektronikusan történik. Az online kitöltési szakaszt követően a számlálóbiztosok nem papír kérdőíven, hanem tableten rögzítik majd a kapott válaszokat. Ez adatvédelmi szempontból is jelentős előrelépés.

A népszámlálás révén pontos és részletes képet kaphatunk hazánk népességének nagyságáról, demográfiai jellemzőiről, egészségi állapotáról, iskolázottságáról, foglalkoztatottságáról, nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről.

https://nepszamlalas2022.hu/
 

Az Impresszió rovat vendége: Dr. Rövid Irén, a KSH szóvivője

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.10.03.

Back To Top