Fábián Juli ma lenne 40 éves

Fábián Juli(1980 – 2017) magyar jazzénekesnődalszövegíródalszerző ma lenne 40 éves.

 

A Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001–2003) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait, ahol tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak. Két év énektanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem dzsessztanszakára, Berki Tamás tanítványaként. Előadásmódja mellett, kiemelkedő volt fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége. Számos formáció tagja volt. A kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band mellett, saját dzsesszkvartettet alapított Just In Time néven. A Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt dzsesszénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formációban, a Jazzjetben is énekelt. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai dzsesszéletben és koncerteket adott klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 Hajó színpadán – itt pl. a blueslegenda Robben Ford előzenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács KornélDucsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.

Mindezek mellett, az énekesnő rendszeres vendége volt a Gyárfás István Triónak és a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és önálló estet adott Berlin egyik patinás dzsesszklubjában. Számos stúdiómunkája mellett, rendszeres szerzője volt az EMI dzsesszújságjának, a Hangjegyzetnek. 2005-től az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsesszénektanára, 2008-tól pedig a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének énektanára volt.

Az énekesnő 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb dzsesszénekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Első komoly találkozása a modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektrickel történt, ami az ország egyik legismertebb elektronikus zenekarává vált, s melynek köszönhetően Fábián Juli országos ismertségre tett szert. Ez idő alatt hozta létre saját formációját a Fábián Juli Jazz Riffet, melynek Honey & Chili (Méz és paprika) címmel jelent meg 2009-ben a bemutatkozó lemeze. 

2010-ben énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében. Ugyanebben az évben a Magyar Dal NapjánSzakcsi Lakatos Bélával közös produkcióval lépett fel.

2008-ban Berki Tamás ismertette össze Sárik Péterrel, aki egy fellépésén zongorán kísérte, majd közösen készítettek egy demót a Montreux-i Jazzénekes versenyre.

A duó 2011-ben adta ki az első, popszám-feldolgozásokat is tartalmazó koncertlemezüket FeelHarmony címmel. Zenész- és szerzőtársával számos közös dalt alkotott, melyek neves nemzetközi dalszerzőversenyeken, például 2010-ben a UK Songwriting Competition versenyen, is több helyezést hoztak a szerzőpárosnak. Formációjuk sikerét a folyamatos koncertmeghívások jelezték. Játszottak Londonban, Szlovákiában, 2011. őszén nagy sikerű, kéthetes turnét tettek Románia 8 városában – a fellépéseket szinte azonnal újabb meghívások követték 2012-re. A legnívósabb budapesti, illetve vidéki klubok és fesztiválok mellett olyan exkluzív eseményeken is felléptek, mint például 2011-ben Az év bankja díjátadó gála.

2011-ben elnyerte az évente három kiemelkedően tehetséges, fiatal dzsesszzenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat. Ugyanebben az évben megjelent Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, a CLS Music kiadónál, Girly címmel.

2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vett az Eurovíziós Dalfesztivál hazai előválogatójában, A Dalban, a Like A Child című dallal. 2013-ban vendégelőadóként énekelte a Waiting for the Sunshine című számot a Kerekes BandFonogram díjasFolklore Man című albumán. 2015. szeptemberben fellépett a gyermekéhezés felszámolásáért a Papp László Budapest Sportarénában rendezett Nemzeti Minimum koncerten.

2017 tavaszán A nagy duett című műsorban Győrfi Pál oldalán szerepelt. 2017 nyarán Zoohackerrel és Johnny K. Palmerrel elkészítette a 6. Paloznaki Jazzpiknik hivatalos himnuszát Jazz & Wine címmel.

Zenéhez való viszonyára és munkásságára nagy hatással voltak: Ella FitzgeraldSarah VaughnDianne ReevesBobby McFerrinTuck and PattiElaine Elias és Kurt Elling.

Először 2012-ben ment kényszerpihenőre az akkor 32 éves énekesnő. Egy év múlva, a Fókusz Portré című műsorban beszélt arról, hogy komoly egészségi probléma miatt vonult vissza. Ekkor még sikerült felgyógyulnia. 

2017. július 16-án több koncertje lemondása után jelentette be, hogy daganatos megbetegedése miatt olyan kezelésekre van szüksége, amik határozatlan időre kizárják azt, hogy fellépéseket, interjúkat vállaljon. Pontosan 5 hónappal később, 2017. december 16-án családja, barátai és zenésztársai körében hunyt el 37 évesen. 

Lévai BalázsLike A Child című dokumentumfilmjét szinte napra pontosan két évvel Fábián Juli halála után, 2019. december 15-én mutatták be a Petőfi Tv Filmklub című műsorában, az alkotás az énekesnő fájdalmasan rövid életét követi végig. A dramaturgiai ív művésszé válását helyezi a középpontba, ennek a folyamatnak a kiemelt állomásait ragadja meg és járja körül a családtagok, az egykori tanárai és pályatársai segítségével. 

2019. november 15-én a film előfutáraként jelent meg a Földrevaló dal és a hozzá készült klip, tizennyolc közreműködő: Palya BeaWolf KatiTóth VeraMező MisiFreddieJónás VeraMujahid ZoltánMicheller MyrtillBolba ÉvaUrbán OrsiGereben ZitaPéterffy LiliHeincz Gábor ‘Biga’Molnár EmeseRúzsa MagdiLábas Viki és Schoblocher Barbara fogtak össze, hogy méltóképp állítsanak emléket az elhunyt énekesnőnek. A dalt Szepesi Mátyás, a Konyha zenekar frontembere, Juli egykori zenésztársa, több zenekarának menedzsere írta.

forrás: Fábián Juli

Back To Top