ETERNAL YORICK – LIFE BOOK ANTAL CSABA CÍMMEL KIÁLLÍTÁS NYÍLT A MŰCSARNOKBAN

Antal Csaba Jászai Mari-díjas díszlet- és jelmeztervező alkotásaiból láthatunk egy remek összeállítást. A tárlat az alkotó több évtizedes, gazdag életművéből válogat.

Antal Csaba Európa leghíresebb színházainak elismert művésze, számos ikonikus előadás tervezője. Alkotói munkássága mellett oktatási tevékenysége is jelentős, itthon és külföldön egyaránt.

Művészi munkásságát a drámai tér pontos felépítése, a naturális elemek és fényhatások egymást kiegészítő kompozíciója a nagyszabású, látványos téralakítás, a drámai szövegben hordozott gondolatok, érzelmek vizuális megjelenítése jellemzi. „Világot teremteni egy szöveg köré: számomra nincs ennél csodálatosabb feladat és nagyobb kihívás” – vallja az alkotó.

A Műcsarnokban lapozható könyvinstalláció formájában elevenednek meg a tervező pályájának meghatározó művei, részletgazdag díszletmakettek, látvány-, díszlet- és jelmeztervek, előadásfotók, videófelvételek mutatják be Antal Csaba alkotói világának sokszínűségét.

A látogatók felidézhetik többek között a Katona József Színház legendás Catullus előadását (1987), az Új Színház Don Juanját (1995), a kaposvári Valahol Oroszországban című előadást (1991), de megtekinthetik a Hamlet (Vígszínház, 2017), a Lót – Szodomában kövérebb a fű (Örkény Színház, 2019) vagy a Naphosszat a fákon (Kaposvári Csiky Gergely Színház, 2009) c. előadások díszleteinek részleteit, valamint az alkotó 2015-ös Prágai Quadriennálén nagy sikerrel bemutatott Donor for Prometheus című live act-et.

A kiállítás március 19-ig tekinthető meg a Műcsarnokban.

Az Intermezzo vendége: Antal Csaba díszlettervező 

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.02.03.

Back To Top