ESEMÉNYDÚS ÉVET ZÁRT A FŐKERT

Idén is folytatódnak a fővárosi zöldítések, fejlesztések 

Szakmai szempontból különösen gazdag és eredményes évet zárt tavaly a FŐKERT Kertészeti Divízió. Közel 300 ezer tő lágyszárú növényt, továbbá közel 13 ezer cserjét és örökzöldet, illetve több mint 16 ezer fát és facsemetét ültettek el tavaly a FŐKERT munkatársai.

2022-ben 3 új természetvédelmi területtel gazdagodott a főváros, új rovarhotelek, madárodúk kerültek ki a zöldterületekre. Idén is folytatódnak a munkák: a látogatók visszajelzései alapján tovább szépül és gazdagodik a Pünkösdfürdő park, újabb Miyawaki-kiserdő létesítése várható, a tavaly telepített erdőkbe padok kerülnek, újabb fasorok újulnak meg, és folytatódnak az évelősítések.

FŐKERT munkatársai 6 millió négyzetméter zöldfelületet kezelnek Budapesten. A főváros parkjaiba és fasoraiba 1520 koros, iskolázott fa került ki, megújult az Andrássy úti, a Fiumei úti és a Szilágyi Erzsébet fasor is.

14.500 erdészeti facsemete elültetésével tovább nőtt Budapest erdeinek ökológiai értéke. Két új, forgalmasabb helyen is gyorsan növő Miyawaki-minierdő létesítésével a FŐKERT hozzájárult a város további zöldítéséhez: az Andor utcában és a Zsigmond téren alakítottak ki erdészeti csemeték elültetésével kis erdőfoltokat.

A tervek szerint idén Budapesten nagyjából 12.000 új tő cserje kerül a földbe. Emellett újabb komplett fasorok újulnak meg, melyek közül az egyik legnagyobb léptékű a kispesti Ady Endre úti fasor lesz.

Megújul a Szent István park kisparkjának északi része, növénykazettáktól lesz zöldebb a Mester utca; padokkal, piknikasztalokkal lesz gazdagabb a Rákoscsabai- és a Pesterzsébeti-erdő.

Egy teljesen új szakmai-városfejlesztési koncepció alapján készült el a 7 hektáros Pünkösdfürdő park. Sportpályák, játszótér, piknikterület, fitneszeszközök, és egy városi gyümölcsös is része a komplex szabadidős-rekreációs létesítménynek. A FŐKERT a parkot idén a lakossági visszajelzések alapján teszi majd még vonzóbbá és élménydús kikapcsolódási hellyé.

Az Intermezzo vendége: Zakar András a BKM FŐKERT divízió főigazgatója

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.02.01.

Back To Top