ÉLŐ ÖRÖKSÉGEK JUBILEUMI ÉVE A SKANZENBEN

Ünnepségsorozat a Skanzentől Párizsig

Negyvennyolc szellemi kulturális örökség, számtalan népművészeti, hagyományőrző fesztivál, koncertek, táncházak, bemutatók, workshopok várják az érdeklődőket egész évben.

Idén húszéves az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezménye. A Skanzen Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága által koordinált sorozat olyan kézműves, gasztronómiai, dramatikus és előadóművészeti hagyományokat, városi szokásokat hoz közel, mint a lipicai lótartás, a kalocsai népművészet, a dunamenti halászat vagy akár a magyar cirkuszművészet.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) 2003-ban fogadta el azt a nemzetközi egyezményt, amelynek célja a szellemi kulturális örökségelemek felkutatása és megőrzése. Az emberi közösségek az élő örökség sokszínűségét hordozzák. Ennek megélése és továbbadása hozzájárul a közösségek életképességéhez, erejéhez és jólétéhez. Az egyezményhez Magyarország 2006-ban csatlakozott, a szakmai koordinálást a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága végzi.

Hamarosan csatlakozhatunk a jubileumi év eseményeihez. Jövő szombaton indul a szellemi kulturális örökségeket bemutató filmsorozat a közmédiában, amelyek nem csupán a néphagyományt, szokást vagy technikát hozzák közel, hanem az azokat megtartó és éltető kisközösségeket is megszólaltatják.
Olyan közösségekkel ismerkedhetünk meg, amelyek úgy viszik tovább szokásaikat, hogy azok még a városba, vagy külföldre szakadt fiatalokat is képesek egy-egy alkalomra hazahívni, ismét bekapcsolni a közösség életébe.

Nemsokára indul a TIT szabadegyetemi előadássorozat a Kossuth Klubban. Február 23-án az egyik farsangi hagyományunk megismertetésével, a novaji remélés bemutatásával kezdődik. Márciusban pedig a hagyományos kézművesség kerül sorra, fókuszban a halasi csipkével.

Májusban a Skanzenben Pünkösdi Örökség Ünnepet is tartanak.

 

Az Intermezzo vendége: dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának vezetője

INTERMEZZO – Bálint Edinával

Adás: 2023.02.09.

Back To Top