DUBÓCZKY GERGELYRE MOZGALMAS IDŐSZAK VÁR

Két nagyszerű koncertet is dirigál október elején 

Dubóczky Gergely karmester szombaton a Zene Világnapján a Nádas Péter Budapestje programsorozat keretében indítja el nagyszabású Haydn-sorozatát a BMC-ben, a Budapest Sound Collective-vel, amelyen két Haydn mű között a szerző fogja felolvasni a Haydn a panelben c. esszéjét.

Jövő pénteken pedig a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarával jótékonysági hangversenyt ad a Zeneakadémián, a Pető András Kar (volt Pető Intézet) mozgássérült diákjainak javára.

„Hiány két hang között – Haydn, Nádas és az Esterházyak” – A kissé furcsának ható címre is van magyarázat.

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén október 14-én lesz 80 éves. Ebből az alkalomból munkatársai, tisztelői számos eseménnyel készülnek itthon és külföldön. Az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, valamint gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők. Ebbe a sorba illeszkedik a hétvégi koncert is.

Haydn újszerű, hirtelen átmenetekkel tűzdelt zenei megoldásai, sokszor formabontó akkordjai Nádas Péter írói világára is hatottak. „Az az igazság, hogy ifjú emberként Haydn mesterhez jártam kontrapunktra” – írja Haydn a panelban című esszéjében Nádas Péter, amellyel barátjától, Esterházy Pétertől búcsúzik. A szöveget ezen az estén maga az író olvassa fel két zenemű között.

Dubóczky Gergely nagyívű Haydn sorozatának első koncertjén Haydn 45. és 46. szimfóniáját az ugyancsak kísérletező, új formákat kereső együttesével, a Budapest Sound Collective-vel mutatja be.

A Medikus Zenekar 2017 óta ad jótékonysági koncertet a Zeneakadémián.

A sajátos nevelési igényű, mozgássérült gyerekeknek speciális eszközökre van szükségük ahhoz, hogy egyenlő esélyük, lehetőségük legyen a saját kreativitásukat, tehetségüket felfedezni. A felajánlott összegből egy komplex művészeti nevelésre berendezett és felszerelt terem létrehozása a cél, ahol a tehetséggondozás: képzőművészet, zene, fotó és drámaszakkör is megfelelő felszereltséggel, tárgyi eszközökkel működhet. Átvilágított rajztáblák, ceruzatartók, ceruzafogók, kétkezes ollók, tükörreflexes fényképezőgépek, fotópapírok, speciális festékek és papírok, számítógépes vágóprogram és szoftver is a tervek között szerepel.

A zenekar különleges ajándéka a befolyt összegen kívül, hogy az intézet diákjai és az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika krónikus betegei – akik sem anyagi, sem életviteli szempontból nem tudnak ifjúsági koncertekre ellátogatni – a zenekari főpróba után matiné előadás keretében hallgathatják meg a hangversenyt a Zeneakadémián. A Pető András Karral nem újkeletű a Medikus Zenekar kapcsolata, hiszen az ott tanuló gyerekek számára többször adtak már rendhagyó hangversenyt.

https://www.jegy.hu/program/medikus-zenekar-jotekonysagi-koncert-km-kiss-peter-zongoramuvesz-vez-duboczky-gergely-95211

 

Az Intermezzo vendége: Dubóczky Gergely karmester

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.09.30.

Back To Top