CSÜTÖRTÖKTŐL A TÁVOL – KELETI ZENÉKÉ A FŐSZEREP

A Magyar Zene Háza által megrendezett I. Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál fókuszába a Felkelő Nap országa kerül: világszínvonalú – hazai és külföldi – szólisták, tradicionális és klasszikus zene, gasztronómiai és filmes programok várják az érdeklődőket a vadonatúj városligeti koncertteremben csütörtöktől vasárnapig.

Japán évezredekre visszatekintő kultúrája számos izgalmat kínál az arra nyitott közönségnek, az utóbbi évtizedekben rohamosan gazdagodó és táguló komolyzenei színtere pedig Európában is nyitott fülekre talál.

A fesztivál ötlete és művészi koncepciója Farkas Gábor Liszt-díjas zongoraművésztől származik, aki először, közel húsz évvel ezelőtt mutatkozott be szólistaként Japánban, majd évről-évre visszahívták az országba. Farkas Gábor 2020-tól a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémia billentyűs tanszékének vezetője, Tokióban pedig vendégprofesszorként tanít. A kint töltött évek alatt mély benyomásokat szerzett a japán és más ázsiai országok komolyzenei életéről.

A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál kínálatában nyolc koncertet, jazzt és komolyzenét, filmvetítést, origamit, kalligráfiát, zöld tea- és szaké kóstolást, gyermek- és felnőttprogramokat egyaránt találunk. A Távol-Keleti Komolyzenei Fesztivál rezidens együttese a Liszt Ferenc Kamarazenekar, műsorvezető házigazdája pedig Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója lesz.

A fesztivált a zenén túl is érdekes programok kísérik.

Csütörtök este 6 órakor a japán nagykövet jelenlétében kezdődik az esemény, a szervezők pedig fát ültetnek a Városligetben. A Magyar Zene Háza multimédiás Hangdómjában pedig Ryoichi Kurokawa vizuális művész munkája látható a négy napban.

A fesztivál a családok látogatására is számít, az ifjúsági koncert, az origami workshop és az anime filmvetítés a legkisebbektől a kamaszokig minden fiatal korosztálynak érdekes lehet.

 

Az Impresszió rovat vendége: Batta András, a Magyar Zene Háza vezetője, a program műsorvezető házigazdája

 

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.08.29.

Back To Top