CSAK TISZTA FORRÁSBÓL – NAGYSZABÁSÚ GÁLA A MARGITSZIGETI SZABADTÉRI SZÍNPADON!

Lassan véget ér a szabadtéri szezon a Margitszigeten is, de szombaton még láthatunk egy fantasztikus gálaműsort rengeteg zenével és tánccal!

Csak tiszta forrásból – a műsor címe Bartók Béla Cantata profana című művének befejező gondolata. Bartók Béla tiszta forrásnak az ősi, érintetlen népzenét tartotta. Bartók és Kodály Zoltán neve ma egyet jelent a Kárpát-medencei népzene felfedezésével.

A népdalok és néptáncok autentikus tolmácsolásban, népzenészek, néptáncosok közreműködésével jelennek meg a látványos ünnepi előadáson. Többek között fellép a Czifra Táncegyüttes, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara, Balga Gabriella, Palerdi András, Csizmadia Anna, Kubinyi Júlia és Zsikó Zoltán énekesek. Azonban egy ilyen műsorhoz mindenképpen szükséges egy nagyszerű, valódi népzenét játszó zenekar is: Szalonna és Bandája adja majd a talpalávalót!

A még korábban Kocsis Zoltán által összeállított, és az ő emléke előtt tisztelgő nagyszabású produkció különlegessége, hogy az eredeti népdalok és azok Bartók és Kodály jóvoltából csokorba gyűjtött és feldolgozott szimfonikus változatai egymás után csendülnek fel. Előbbieket Pál István Szalonna és bandája, míg utóbbiakat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara tolmácsolja majd. Az esten Farkas Róbert vezényel, a műsorvezető pedig egy igazán hiteles személy lesz: a hazai táncházmozgalom egyik elindítója, Sebő Ferenc. A  Kossuth-díjas zenész, népzenekutató érdekes anekdotákkal  teszi még izgalmasabbá, kalandosabbá az estét.

 

Az Intermezzo vendége: Pál István Szalonna népzenész, a Szalonna és Bandája vezetője, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.08.30.

Back To Top