RACHEL PORTMAN, AZ ELSŐ NŐI OSCAR-DÍJAS ZENESZERZŐ A CINEMUSIC-BAN

 

Különleges Cinemusic adással jelentkezünk vasárnap: exkluzív interjút hallhatnak Rachel Portman Oscar-díjas zeneszerzővel, aki a műsorban mesél életéről, a szakmájáról és arról, hogy mit jelent számára a zene.

 

Rachel Portman 1960. december 11-én született Angliában. Iskolája a University of Oxford-Worcester College volt.Már gyermekkorában zongorázott és már kisebb zenekari darabokat is komponált. Zenei tanulmányait a Charterhouse School-ban kezdte. Itt tanult zongorán, orgonán és brácsán játszani, zeneszerzésből hangszerelésből és klasszikus zenéből diplomázott.

Legnagyobb sikere az 1996-ban a Douglas McGarth, Jane Austen adaptációjához az „Emma„-hoz köthető, amiért megkapta a legjobb eredeti filmzenéért járó Oscar-díjat. Portman volt az első női komponista, aki a legjobb eredeti filmzene kategóriában Oscar-díjat tudott nyeri, ez pedig annak idején igen nagy különlegességnek számított. Mivel a filmzeneszerzőknek csak igen elenyésző százaléka nő, így óriási szenzáció volt 1996-ban, hogy a gyengébbik nem egyik képviselője lett jutalmazva ebben a tulajdonképpen férfidominanciájú művészeti ágban.

Olyan filmek zenéi kötődnek a nevéhez, mint az Árvák hercege, a Csokoládé, a Twist Oliver vagy a Ház a tónál.

Műsor: Cinemusic

Adás: Vasárnap 17:00

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top