CLINT EASTWOOD FILMEK A CINEMUSICBAN

 

A Cinemusicban ezúttal Clint Eastwood filmeké a főszerep. A műsor első felében a Célkeresztben és az Elcserélt életek című fimlekkel foglalkozunk. A sorozatok blokkjában a Romulus kerül bemutatásra, s végül a Mary Shelley – Frankenstein születése című film zenéivel zárjuk a Cinemusic-ot. A szerkesztő Varga Ramona és a műsorvezető Háver-Varga Mariann várja Önöket vasárnap 17 órakor.

A Célkeresztben rendezője Wolfgang Petersen volt, akinek olyan sztárokat sikerült megnyernie a fontosabb szerepekre, mint Clint Eastwood, John Malkovich vagy Rene Russo. A fim zeneszerzője a Bafta, Golden Globe és Oscar díjas 2020-ban elhunyt Ennio Morricone.  Pályája során több mint 500 filmhez, tv filmhez, sorozathoz írt kíséretet. Elsősorban westernfilm-zeneszerzőként jegyezték meg nevét, de számos más műfajban is maradandót alkotott a vígjátéktól a romantikus filmeken át egészen a horrorig. A Célkeresztben című alkotás kapcsán azonban a megszokottól eltérő zenei világot fedezhetünk fel.

Az Elcserélt életek című 2008-as film rendezője, egyik producere, sőt zeneszerzője is Clint Eastwood volt. Bár e filmben ő nem játszott, azonban olyan színészeket hívott meg a főbb szerepekre, int Angelina Jolie (akit ezen alakításáért Oscra díjra jelöltek), Jeffrey Donovan, Amy Ryan és John Malkovich. A film egyik érdekessége, hogy az Elcserélt életek zeneszerzője maga a rendező, Clint Eastwood volt. A zenei anyagot nem mondhatjuk nagyzenekari remekműnek, de tökéletesen passzol a filmhez.

A sorozat blokkban a Romulusból hallhatnak zenei részleteket. A produkció a jelek szerint igencsak sikeresnek bizonyult, hiszen az első 6 rész után a második évad is berendelésre került, mely idén tér vissza a tévéképernyőkre. A sorozat zenéjét az olasz Mokadelic együttes alkotta meg. A zenekar 2000-ben kezdte pályafutását, akkor még „Moka” néven. 2008-ban fordultak a filmzenék felé, melyek közül talán a legsikeresebb a „Gomorra” című széria dallamvilága volt.

https://www.youtube.com/watch?v=k9W84u92gDo

A Cinemusic adását a Filmzene.net összeállítása zárja, mely a Mary Shelley – Frankenstein születése zenéjéből készült. A szaúd-arábiai rendező, Haifaa Al-Mansour úgy döntött, ideje megmutatni a nagy mű születését az Elle Fanning alakította írónő szemszögéből. A film zeneszerzője Amelia Warner, aki korábban színészként próbált érvényesülni, de ez irányú elképzeléseiről végül lemondott.

CINEMUSIC – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.01.30.

Back To Top