BŰVÉSZ, DIRIGENS ÉS VÁRKAPITÁNY A PAPAGENO KLASSZIKBAN

A Papageno és a Klasszik Rádió közös magazin műsorában interjút hallhattak Muhi Andrással és Kelle Botonddal, Rajna Martinnal, valamint Sikota Krisztinával.

Rodolfóról készült dokumentumfilm

Csaknem négy évtized telt el azóta, hogy a legendás bűvész, Rodolfo (született Gross Rezső) eltávozott az égi színpadra, de neve a magyar köztudatban máig kitörölhetetlenül egyet jelent a varázslattal. „Csak a kezemet figyeljék, mert csalok!” – indította elképesztő mutatványokkal teli műsorát minden alkalommal, amelyekkel nemcsak lenyűgözte a nagyközönséget, hanem egész generációkat inspirált arra, hogy elkezdjenek saját trükkökön dolgozni. Most film készült Rodolfo életéről, amelynek rendező-operatőre Géczy Dávid, társrendezője Kelle Botond, vágója Grünvalszky Ágnes, producere Ferenczy Gábor és Muhi András. A Papageno Klasszik műsorában Muhi András filmproducerrel és Kelle Botond bűvésszel, a film egyik rendezőjével beszélgetünk az alkotásról.

Rajna Martin külföldi sikerei

Rajna Martin a fiatal magyar karmester generáció egyik legkiemelkedőbb tehetsége, nemzetközi hírű szólisták elismert partnere. 2021-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként dolgozik. 2018-ban Junior Prima Díjban részesült, 2021-től az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált karmestere, 2022-től a Német Zenei Tanács „Forum Dirgieren” program ösztöndíjas karmestere és a Lucern Fesztivál Akadémia Conducting Fellowship program nyertese. A napokban tért haza Svájcból, ahol két hetet töltött a fesztivál résztvevőivel.

Karmelita klasszikus zenei koncertsorozat

A 2018 végén létrejött Várkapitányság több kiemelt hazai helyszín megújítását végzi, ők valósítják meg a Nemzet Hauszmann Programot – amelynek célja, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje századfordulós arcát –, de hozzájuk tartozik Budapest egyik kedvelt kulturális helyszíne, a Várkert Bazár is. A Karmelita épületegyüttes megújult templomterében idén is folytatódik klasszikus zenei koncertsorozatuk, szeptember 23-án pedig Karosi Bálint mutatja be itt a templom új orgonáját. Vendégünk volt Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

 

Adás: 2022.09.24. 10.00 óra

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top