BORBÉLY ZSUZSA FILMTERAPEUTA AZ INTERMEZZO VENDÉGE

Jól jönne Elizabeth Bennet éleslátása a főnököddel folytatott vitában vagy Lady Catherine de Bourgh fellépése a gázszámla ügyintézésénél? Esetleg ötletet meríthetnél abból, hogy Poirot miként használja különcségeit a munkájában?

Van egy jelenet vagy mondat, amelyik egyszerűen nem megy ki a fejedből? Az egyik szereplőt legszívesebben tarkón vágnád, ahányszor meglátod? Esetleg a film egyik jelenete veled is megtörtént? A filmek, sorozatok és regények megmutatják az életedben felbukkanó problémákat, a téged foglalkoztató kérdéseket, sőt az esetleges megoldási módokat is felvillantják.

Borbély Zsuzsa az ELTE Filmelmélet-filmtörténet- esztétika szakán végzett, a diplomamunkáját a Büszkeség és balítélet adaptációiról – köztük a bollywoodi feldolgozásból írta. 2022-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem biblioterapeuta képzésén.

A film több csatornán működik egyszerre, a történet mellett a látvány és zene is hat. Az irodalomterápia módszerei itt abban segíthetnek, hogy a választások mögötti miérteket meglássuk és tudatosabban használjuk.

Az irodalomterápián egy szöveg, vers, novella, vagy akár dalszöveg segítségével világítanak rá önismereti kérdésekre. A csoportos foglalkozásokon regényeket, filmeket, illetve sorozatokat állítanak a középpontba és nézik meg, hogy a résztvevők hogyan viszonyulnak egy adott helyzethez vagy problémához. Miért találunk egyes szereplőket, sorokat idegesítőnek vagy vonzónak? Hogyan szól rólunk, amit olvasunk vagy nézünk?

Hamarosan ismét indul egy a Szívek szállodája sorozattal foglalkozó és egy a Büszkeség és balítélet adaptációin alapuló csoport, de foglalkoztak már Agatha Christie műveivel is.

Emellett Sorozatok, amik formáltak minket címmel tervez egy nyitott csoportot. Ebben a ’80-’90-es és a 2000-es évek sorozataival dolgoznak majd nyitott csoportként, vagyis csupán egy alkalomra is lehet csatlakozni. Ez utóbbira Zsuzsa reményei szerint férfi résztvevők is érkeznek majd, hiszen őket nehéz bevonni az önismereti, terápiás folyamatokba. A filmterápia azonban számukra is vonzó lehet!

 

Vendégünk:  Borbély Zsuzsa irodalom- és filmterapeuta

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.03.21.
Back To Top