BOLDOGSÁG, AVAGY ÉLET 50 FÖLÖTT ÉS LJUBLJANA FESZTIVÁL A NYITÁNYBAN

A csütörtöki Nyitányban a Spirit Színház előadásáról, a Boldogság, avagy élet 50 fölött című darabról beszélgetünk Perjés Andrással, a színház igazgatójával. Szó lesz a kereskedelmi forgalomban már nem kapható művek felhasználásáról, 9 óra után pedig Szlovéniából jelentkezik Békéssy Lili, akivel a Ljubljana Fesztivál szeptemberig tartó programjáról beszélgetünk.

BOLDOGSÁG, AVAGY ÉLET 50 FÖLÖTT

A Spirit Színház Boldogság, avagy élet 50 fölött című darabja hat képben meséli el két ember különös egymásra találását, miközben a szerző sok humorral feszeget olyan kérdéseket, mint hogy 50-en túl is van-e boldogság, hogy találhatunk rá akkor, amikor már több van mögöttünk, mint előttünk, és elérhetjük-e valakivel, aki csak most toppant be az életünkbe? Meg tudunk még változni, meg kell változnunk, egyáltalán? Assous figurái, mint mindig, most is annyira hétköznapiak, hogy akár a szomszédaink is lehetnének, és talán a darab végére mi is elhisszük nekik, hogy a boldogság egész apró dolgokból fakad és csak rajtunk múlik, hogy ezt észrevegyük. A Boldogság, avagy élet 50 fölött című darab legközelebb július 24-én lesz látható a Spirit Színházban Perjés János és Cseke Katinka előadásában. A darabról a főszereplővel, a Spirit Színház igazgatójával, Perjés Jánossal beszélgetünk.

HOGYAN ÉRHETŐEK EL A NAGYKÖZÖNSÉG SZÁMÁRA A KERESKEDELMI FORGALOMBAN MÁR NEM KAPHATÓ MŰVEK?

Kereskedelmi forgalomban már nem kapható művek felhasználásáról tartott workshopot a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. A teltházas rendezvényen könyvtárak és levéltárak és kulturális örökségvédelmi intézmények képviselői vettek részt és tanácskoztak a kereskedelmi forgalomban már nem elérhető művek minél szélesebb körű felhasználásának lehetőségeiről, hogy az utókor számára megőrizhessük a kulturális örökségünket. Arról, hogyan tehetik elérhetővé újra azokat a kiadványokat, amelyek kereskedelmi forgalomban már nem kaphatók, Sulyok Ádámmal, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szerzői Jogi Főosztályának vezetőjével beszélget Szerémi Nóra.

70 ÉVES A LJUBLJANA FESZTIVÁL

A Klasszik Rádió idén, a Ljubljana Fesztivál 70. évfordulóján exkluzív betekintést nyújt a kulturális fesztivál eseményeibe. 70 éve minden évben, Ljubljanában a fesztivál szervezői megtöltik a szlovén fővárost a hazai és nemzetközi kulturális élet képviselőinek színe-javával. Olyan nagynevű zenekarok léptek már fel a fesztivál színpadain, mint a Bécsi és az Izraeli Filharmonikus Zenekar, a szentpétervári Mariinsky Színház társulata, a Müncheni Filharmonikusok, a milánói La Scala zenekara, a Bolsoj Színház együttese, vagy a londoni Royal Philharmonic Orchestra. Az elmúlt napokban két koncertről is hallhattak helyszíni beszámolót, ezúttal a szeptemberig tartó fesztivál további eseményeiről  beszélgetünk Békéssy Lilivel, a Klasszik Rádió zenei szerkesztőjével.

Back To Top