Bill Conti, a Rocky című film zeneszerzője

81ZUkO40G3L. SL1500

A Cinemusic e heti műsorának vendége Bill Conti amerikai zeneszerző, akinek nevéhez számos filmzenei siker kapcsolódik, többek között a Rocky című széria Sylvester Stallonéval a főszerepben.

 

Rocky egy 1976-ban bemutatott amerikai filmdráma, melyet Sylvester Stallone forgatókönyve alapján John G. Avildsen rendezett.

A főbb szerepekben Sylvester Stallone, Talia ShireBurt YoungBurgess Meredith és Carl Weathers látható. Az alacsony, mindössze egymillió dolláros költségvetéssel készült film a mozikban és a kritikusok körében is váratlan sikert aratott, tíz Oscar-jelölést kapott, ebből hármat meg is nyert és az addig jóformán ismeretlennek számító Stallonét a hollywoodi sztárok sorába emelte. Szerepel az 1001 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz című könyvben.

A film középpontjában egy olasz-amerikai, Philadelphiában élő bokszoló, Rocky Balboa áll, aki lehetőséget kap, hogy megmérkőzzön a nehézsúlyú ökölvívó-világbajnokkal, Apollo Creed-del a bajnoki övért. Noha tudja, hogy esélye sincs a győzelemre, Rocky kemény edzésbe kezd, hogy bizonyítson.

A Rockyt öt folytatás és két spin-off rész követte: Rocky II. (1979), Rocky III. (1982), Rocky IV. (1985), Rocky V. (1990), Rocky Balboa (2006) valamint a Creed: Apollo fia (2015) és a Creed II. (2018).

A Rocky: Original Motion Picture Score filmzenei album anyagát az 1976-os Rocky című filmhez Bill Conti komponálta. Az Egyesült Államokban 1976. november 12-én jelent meg a United Artists Records gondozásában, majd 1988. november 7-én, az EMI Records újra kiadta. A lemez természetesen a Rocky főcímdalával indul, amely a Gonna Fly Now ”.

rocky2

Noha a „Gonna Fly Now” Conti által írt változata a legismertebb változat, a legendás trombitás, Maynard Ferguson által a Conquistador albumon a filmzene megjelenése előtt előadott dal feldolgozása és Conti későbbi lemezeken és CD-ken kiadott verziója eltér a filmben használt verziótól. Az ének és a gitár sokkal hangsúlyosabb a filmben, mint a lemezen kiadott változatokon.

 Amikor a Rocky forgatókönyvét írtam  – nyilatkozottSylvester Stalloneegy alkalommal, szenvedélyes zenét akartam. Erőteljes férfiak, magányos nők, vastagnyakú vesztesek, emberi sorsok szimfóniáját akartam. Egy filmet akartam a szeretetről, bátorságról, méltóságról. Azt kívántam, bárcsak belőlem szólhatna a zene, de botfülü vagyok. És akkor megjelent Bill Conti. Mindenkivel kezet fogott az első találkozón és kilépett az ajtón. Három hét múlva a filmzenével a hóna alatt lépett be ugyanazon az ajtón.A zene elkezdődött. Izzadtam. Képtelen vagyok felfogni, gondoltam. Ujjongtam! Hogyan tudta megragadni ez a vékony ember, az afgán kutyájával, minden szereplő lelkét és hogyan tudta mindezt megzenésíteni?! Aztán eszembe jutott. Egyszerű. Bill Conti olasz.”

Conti „Gonna Fly Now” című felvétele 1977 júliusában ért el első helyet és azóta felkerült az Amerikai Filmintézet száz legnagyobb filmzene listáján az 58. helyre.

forrás: Total Rocky soundtrack 1976

Back To Top