Az Impresszióban a „Mutasd a maszkod”a Szentendrei Skanzen gyűjteménye

skanzen gyujtes szajmaszk

Az Impresszióban Bálint Edina Sári Zsolttal, a Szentendrei Skanzen igazgatóhelyettesével beszélget a Mutasd a maszkod! kezdeményezésről.

A Szentendrei Skanzen szeretné a jövő számára megőrizni azokat a történeteket, amelyek ma történnek velünk. Ezért is szeretnék dokumentálni az éppen mindennapi használatba kerülő szájmaszkok történetét is. Fotókat és történeteket gyűjtenek a járvány idején hordott szájmaszkokról.
Több hete más lett a világ körülöttünk. Átalakult az életünk a koronavírus nyomása alatt. Ennek az átalakulásnak tárgyi lenyomatai is vannak. A maszkkészítés a tárgyalkotó népművészet kortárs változata lett. Fontos, hogy dokumentálják ezt a folyamatot. A maszkkészítés nem csak tárgyalkotás, egyfajta élő népművészet, hanem a segítségnyújtás, a szolidaritás egyik formája is lett. A Skanzen szeretné a jövő számára megőrizni azokat a történeteket, amelyek ma történnek velünk.

Kik és hol varrnak maszkot?
Saját maguknak, a családtagoknak, a szélesebb közösség tagjainak készítik?
Milyen maszkok készülnek?
Milyen anyagot használnak?
Mi a maszk története?

maszk 3

Küldje el a maszkjának fotóját, hogy közösen létrehozzunk egy virtuális gyűjteményt és kiállítást. Majd pedig a veszélyhelyzet után örömmel fogadjuk magukat a tárgyakat is, hogy megőrizzük őket a Skanzen gyűjteményében.

A történeteket és a fotókat a maszk@skanzen.hu email címre várjuk.

forrás: skanzen.hu

Back To Top