Az Impresszió mai témája, a Libri irodalmi közönségdíja

libri közöségdíj 4

Az Impresszióban, Bálint Edina Sándor Gabriellával, a Libri Bookline marketing és kommunikációs igazgatójával beszélget, a fókuszban a Libri irodalmi közönségdíj.

Libri irodalmi díjat és a hozzá kapcsolódó Libri irodalmi közönségdíjat a Libri Könyvkereskedelmi Kft. alapította 2016-ban. A díjak a cég olvasásnépszerűsítő programjának részeként jöttek létre azzal a céllal, hogy minden évben felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és a kortárs magyar irodalom legjobb teljesítményeire. A Libri irodalmi díjakat többfordulós előválasztás után adják át. Az első körben a Libri összeállít egy listát azokból a könyvekből, amik megfelelnek a díj követelményeinek: az előző év hazai könyvterméséből mindazon művek, amelyek élő magyar szerzők magyar nyelven megjelent könyvei, a díj átadását megelőző esztendőben jelentek meg először, irodalmi megformáltságukban újszerűek, társadalmi hatásuk pedig megkérdőjelezhetetlen. Az így kialakult hosszúlistából ezután a Libri által felkért, a magyar kulturális életben otthonosan mozgó szakemberek fejenként öt-öt könyvre adják le szavazatukat. Ennek a szakmai bizottságnak az összesített szavazataiból alakul ki a Libri irodalmi díjak tíz könyvet tartalmazó rövidlistája. A rövidlista könyveiből egy ötfős, független szakmai zsűri választja ki azt az egy könyvet, amelyik elnyeri a Libri irodalmi díjat.

Az olvasóközönségnek szintén lehetősége van kiválasztani a kedvencét a tíz döntős műből. A közönség a rövidlista nyilvánossá válása után több mint egy hónapon át szavazhat a Libri weboldalán, valamint a minden év áprilisában megrendezett Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. Annak a könyvnek a szerzője, amelyik a közönség szavazatai alapján a legnépszerűbbnek bizonyul, a Libri irodalmi közönségdíjat nyeri el.

libri közönségdíj 2
Az olvasók még péntekig szavazhatnak arról, hogy ki nyerje 2020-ban a Libri irodalmi közönségdíjat: Babarczy Eszter, Závada Pál, esetleg Grecsó Krisztián? 
A díjak történetének ötödik éve rendhagyó, hiszen a rendkívüli helyzetre való tekintettel a zsűrizés és a díjátadó is az online térben valósul meg.
Május 13-án kiderül ki kapja a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat!

forrás: https://magazin.libri.hu/

 

 

Back To Top