A TENKES KAPITÁNYA, A PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATA ÚJ ÉVADA ÉS VÍZ, NAPFÉNY, NYÁR KIÁLLÍTÁS A NYITÁNYBAN

A pénteki Nyitányban A Tenkes kapitánya című darabról beszélgetünk, amely Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában látható. A Múzsa rovatban Pintér Béla és Társulata terveiről beszélgetünk. A Reggeli Tárlatban pedig a Virág Judit Galéria Víz, Napfény, Nyár című kiállítására kalauzolunk mindenkit.

A TENKES KAPITÁNYA A MAGYAR NEMZETI TÁNCEGYÜTTES ELŐADÁSÁBAN

A Tenkes kapitánya című történelmi kalandfilm meghatározó szerepet töltött be a magyar televíziózás történetében. Az 1964-ben készült fekete-fehér film annak idején óriási népszerűségre tett szert. Megőrizve a film legjelentősebb, legszórakoztatóbb epizódjait, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes néptáncos kincsünk segítségével megidézi a kuruc kor legendás személyeit, zenei- és mondavilágát. A Tenkes kapitánya című darabot a Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai és Zenekara, valamint a Honvéd Férfikar közreműködésével láthatja a közönség a Július 26-án a Várkert Bazár Öntőház udvarán. Az előadásról Zsuráfszky Zoltán, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes ügyvezető igazgatója, művészeti vezetője, Kossuth-díjas, kiváló művész mesél.

VÁLTOZÁSOK ÉS ÚJDONSÁGOK A PINTÉR BÉLA ÉS TÁRSULATÁNÁL

Alapvetően sikeres évadot zárt Pintér Béla és Társulata, minden előadásukat teltház előtt játszották, ami közel 50.000 nézőt jelent. Bár az idei évadban már nem kellett a koronavírus miatt bezárnia a színházaknak, de megbetegedések miatt több előadásuk is elmaradt. A Társulat anyagi biztonsága és további működésének érdekében több fontos változás lesz, hogy a következő évadtól minden előadásukat az újpesti UP Rendezvénytérben fogják játszani – köztük az olyan közönségsikereknek számító darabokat, mint a Titkaink, A 42. hét, a Szutyok vagy a jövőre épp 20. jubileumát ünneplő Parasztopera. Egyedül A Sütemények Királynője marad a Szkéné Színházban, az Ascher Tamás Háromszéken pedig továbbra is a Katona József Színház repertoárjának része lesz. Az új évadról, és a szeptembertől életbe lépő új támogatói tagsági rendszerről Mattyasovszky Bence, a Társulat pénzügyi vezetője árul el részleteket a Múzsa rovatban.

VÍZ, NAPFÉNY, NYÁR – A TENGERTŐL A BALATONIG

Hogy nyaraltak ők? A Virág Judit Galéria nyári kamaratárlatán magyar festők vízpartokat és napsütötte tájakat ábrázoló művei láthatóak. A 19. század realizmusát Bruck Lajos és Deák Ébner Lajos finom naturalista művei képviselik. A magyar modernizmus és a Párizsi iskola művészeitől – Kádár Béla, Kmetty János, Kernstok Károly, Márffy Ödön, Csók István, Vaszary János és Derkovits Gyula – napfényes, a nyár legszebb pillanatait idéző alkotások kaptak helyet. A látogatók megtekinthetik Patkó Károly, valamint a Gresham-körhöz tartozó Szőnyi István és Egry József festményeit is, akiket szinte egy életen át megihletett a Dunakanyar, Zebegény és a Balaton-felvidék. Az augusztus 12-ig látogatható kiállításon kortárs alkotók, például Fehér László, Radák Eszter és Bodolóczki Linda legújabb művei is láthatók. A Reggeli Tárlat vendége Kelen Anna művészettörténész.

Back To Top