A magyar film születésének százhuszadik évfordulója közeleg

Vígjátékokkal, romantikus filmekkel, irodalmi adaptációkkal és rajzfilmekkel ünnepli a közmédia a magyar film napját április 30-án.

 

A magyar film születésének 120. évfordulója ez a nap, ugyanis 1901-ben ezen a napon mutatták be nyilvánosan Zsitkovszky Béla és Pekár Gyula A táncz című alkotását. Ez volt az első magyar, tudatosan rendezett, dramatizált jeleneteket tartalmazó ismeretterjesztő film.

A Duna Televízió két valódi klasszikussal indít: a csatorna nézői a Meseautót, majd a második magyar hangosfilmet, a Hyppolit, a lakájt láthatják. A Törőcsik Mari főszereplésével készült Körhintát és televíziós premierként az Aurora Borealis – Északi fény című dráma is vetítésre kerül.

Az M5 nézői az 1910-es évek egyik legfontosabb magyar filmes műhelyének működésébe nyerhetnek betekintést A sárga csikó nyomában című dokumentumfilmmel. Délután a Szerelem című filmdrámát vetíti a csatorna Darvas Lili, Darvas Iván és Törőcsik Mari főszereplésével, este pedig a csatornán először lesz látható Nemes Jeles László Oscar-díjas alkotása, a Saul fia.

A Duna World ezen a napon a Mágnás Miska fekete-fehér zenés vígjátékkal és Szabó István Oscar-díjas Mephistójával várja a nézőket. Az M2 gyerekcsatornán a Süsü, a Mekk Elek, a Frakk, a Mirr-Murr, a Dr. Bubó, a Mézga család és a Magyar népmesék várják a legkisebbeket. A klasszikusok mellett a kortárs alkotásokat a Kuflik, valamint Bogyó és Babóca képviseli. Az M2 Petőfi TV-n a Macskafogó lesz látható.

Back To Top