A Chamber Orchestra of Europe az Esterházy-kastélyban

A világ egyik legjobb zenekara, a Chamber Orchestra of Europe veszi át 2022-től a rezidens zenekar szerepét a kismartoni Esterházy-kastélyban.

A zenekart egy többfordulós megmérettetésen választotta ki a nemzetközi zenei élet elismert szereplőiből álló hattagú zsűri. Szerződésük három évre szól, és szezononként minimum négy fellépést jelent a Haydn Teremben a classic.Esterházy koncertsorozat, illetve a HERBSTGOLD Fesztivál programjain.

Emellett további kamarazenei és oktatási projektekben is részt vesznek majd, s feladatuk lesz a Haydn Konzervatóriummal már fennálló együttműködés kibővítése is.

Az Esterházy család évtizedeken keresztül foglalkoztatott saját udvari zenekart, ezt a hagyományt folytatja a kismartoni Esterházy-kastély rezidens zenekar programja. Az egykor az udvari zenekart vezető Gregor Joseph Werner, Joseph Haydn, valamint Nepomuk Hummel óta eltelt időben muzsikusok, művészek és közönségük gyümölcsöző találkozásai, kreatív eszmecseréi valósulhattak meg, s ezekből új, meghatározó művek és zenei innovációk születtek. A mindenkori rezidens zenekar feladata, hogy továbbvigye ezt a hagyományt és újabb impulzusokkal szolgáljon a zenei életben.

A Chamber Orchestra of Europe-ot 1981-ben a korábban a European Community Youth Orchestra-ban játszó fiatal művészek alapították. Az alapzenekar napjainkra hatvan fix tagból áll, a tagfelvételt a zenészek maguk szavazzák meg. A zenekar profilját a kezdetektől fogva meghatározza a neves karmesterekkel és szólistákkal való együttműködés.

Az együttest az első években Claudio Abbado mentorálta, de a zenekar életének meghatározó személyisége Nikolaus Harnoncourt is. Napjainkban Schiff Andrással, Yannick Nézet-Séguinnel, valamint Simon Rattle-lel, Antonio Pappanóval, Robin Ticciatival és Vladimir Jurowskival dolgoznak szorosan együtt.

Back To Top