25 éves A dzsungel könyve című musical

A dzsungel könyve című Kigling műből készült magyar musical, először 1996. január 29-én volt látható, hallható a Pesti Színházban. Azóta folyamatosan játsszák, minden hónapban többször is, és az eredeti szereplőgárdából, három meghatározó színész is jelen van a produkcióban. 2021. január 30-án a 25. születésnapra készül A dzsungel könyve musical.

A dzsungel könyve (eredeti cím: The Jungle Book) Rudyard Kipling 1894-ben kiadott novellagyűjteménye. A novellák legnagyobb része az indiai őserdőben játszódik, és egy Maugli nevű fiúról szól, akit farkasok neveltek fel. Kipling Indiában született, így jól ismerte az indiai dzsungelt. A könyvben szereplő történeteknek rendszerint súlyos erkölcsi mondanivalójuk van, amely mint a dzsungel törvénye jelenik meg a novellákban. Mindegyik történetben szerepelnek emberi tulajdonságokkal felruházott, antropomorf állatok. Minden novella egy verssel kezdődik és végződik. 

A dzsungel könyve magyar musical, Rudyard Kipling azonos című könyve alapján készült. A darab szövegét Békés Pál, a dalszövegeket Geszti Péter írta, a zenéket Dés László szerezte. A darabot 1996-ban mutatta be a Pesti Színház, Hegedűs D. Géza ötletgazda rendezésében. 1996-ban elnyerte a Színházi Kritikusok Díját, mint az év zenés darabja. A darab azóta több, mint 1300 előadást ért meg, és az ország számos színháza bemutatta.

A közelgő ünnepi előadás kapcsán Hegedűs D. Géza Kossuth, -és Jászai Mari-díjas színművész, rendezővel beszélgettünk a Papagenoban.

A kétrészes interjú meghallgatható itt:

Back To Top