2023 ELSŐ SZOMBATJÁN MUTATJÁK BE A KAUKÁZUSI KRÉTAKÖRT A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

Bertolt Brecht egyik legismertebb drámáját nem sokkal a II. világháború befejezése előtt, 1945-ben írt az Egyesült Államokban, bemutatója pedig az általa alapított Berliner Ensemble-ben volt 1954-ben. E művében mutatkozik meg legkézzelfoghatóbban a szerző „epikus színházról” vallott koncepciója.

Brecht a polgárháború sújtotta Grúziába helyezi a cselekményt, melynek során az ország kormányzóját, Georgi Abasvilit a hatalomra törő Herceg megöleti, a várost pedig felgyújtják. A menekülő kormányzóné, Natella magára hagyja kisfiát, akit viszont egy jószívű szolgálólány vesz magához. Innentől kezdve saját gyermekeként neveli odaadóan, vállalva minden nehézséget, és még azt is, hogy ezzel összetöri szerelme, Szimon Csacsava szívét. Azonban a háborút követően a kormányzóné visszatér, és önmagának követeli vér szerinti gyermekét. A feloldhatatlannak tűnő dilemma megoldását a közösség bírójára bízzák, aki egy ősi próbatétel, a „kaukázusi krétakör” segítségével igyekszik igazságot tenni a két asszony között.

Vajon mi az erősebb – a szeretet gyöngédsége vagy a vér szerinti kötelék joga? Lehet-e igazságot tenni a kétféle anyai szív között? Brecht népszerű darabja e fájdalmas erkölcsi kérdésekre keresi választ.

Az előadást Avtandil Varszimasvili, a grúz színházi élet kiemelkedő alakja rendezi, a főszerepekben Katona Kinga, Bordás Roland, Trill Zsolt és Berettyán Sándor.

 

Az Impresszió rovat vendége:  Kozma András dramaturg

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.12.23.

Back To Top