18. BUDAPESTI NEMZETKÖZI KÓRUSVERSENY ÉS FESZTIVÁL

Április másodikán indul a négy napos Budapesti Nemzetközi Kórusverseny és Fesztivál a Magyar Zene Házában és a Müpában.

Az esemény művészeti vezetője Hollerung Gábor Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész. Az idei rendezvényen közel harminc kórus vesz majd részt, a mezőny egyharmada külföldi.

A kategóriánkénti kétnapos versengésnek most először ad otthont a Magyar Zene Háza Nagyterme. Április 5-én, a zárónapon a Budafoki Dohnányi Zenekar és a verseny résztvevőivel kibővített Budapesti Akadémiai Kórustársaság Hollerung Gábor vezényletével Carl Orff: Carmina Buraná-ját adja elő már hagyományosan a Müpában.

Hollerung Gábor immár 35 éve amellett, hogy megálmodta egy akkoriban teljesen újszerű lebonyolítású kórusverseny életre hívását, saját kórusával, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság tagjaival 1988-ban meg is rendezte az első ilyen kórustalálkozót. Az 1989-ben megtartott második BNK óta – a járvánnyal terhelt 2021-es esztendő kivételével – minden páratlan év tavaszán hazai és külföldi énekkarok sokaságát, színe-javát vonzza a rendezvény.

A Budapesti Nemzetközi Kórusverseny 1988-ban attól számított újszerűnek, hogy az élvonalbeli kórusokon túl fölkínálta a lehetőséget mindazon közös éneklésben örömét kereső közösség számára, akik a megmérettetés mellett olyan szakmai minősítést is szívesen fogadnak, ami a fejlődésben, a továbblépésben segíti őket. A többféle versenykategória lehetővé teszi, hogy minden kórus a maga tudásának, felkészültségének megfelelő versenytársakkal mérkőzzön meg, de arra is mód van, hogy akik kérik, a nemzetközi zsűri tagjaitól „órát vegyenek”. Ez az „Inchoral” fantázianévvel illetett szisztéma minden résztvevőnek fölkínálja a lehetőséget arra, hogy reális képet kapjon arról, hol tart; ugyanakkor nem a vereség okozta keserűséggel, hanem minden kórus pozitív élményekkel távozhat a verseny végeztével. A módszer azóta elterjedt a világban és az efféle versenyek az énekhang, az éneklés ünnepeivé váltak.

Vendégünk: Hollerung Gábor, a BDZ ügyvezetője és karmestere, a fesztivál művészeti vezetője 

  1. INTERMEZZO – Bálint Edinával
    Adás: 2023.03.09.
Back To Top