ÚJVILÁGI PEZSGŐK A NYITÁNY GASZTRONÓMIA ROVATÁBAN

 

Az Ízlés szerint rovatban ezúttal a habzó italokról, mégpedig a pezsgőről lesz szó, azon belül is az újvilági pezsgőkről. A vendégünk Tábor István, a Borkollégium vezetője.

 

Március 5-én némileg szokatlan módon rendeznek kóstolót: 4 tétel – úgynevezett Champagne „belövő borral” kezdenek, 4 alap stílust (alap NV, rosé NV, Blanc de Blancs és évjáratos Champagne) kóstolnak meg 4 különböző háztól, ezt követően ezekhez, mint a „karakterminőség” alapköveihez hasonlítják az újvilági pezsgőket.

A hagyományos erjesztésű pezsgők abszolutizált ideáltípusa a Champagne! Ezek teremtettek ismertséget és vívtak ki elismerést a „Méthode traditionelle” eljárásnak, amit emiatt a világban „Méthode champenoise”-nak is hívnak. Mivel a kategória az évszázadok során egy ún. generikus márka (soft brand) lett, így a világ számos országában próbálták és próbálják utánozni, másolni a champagne-i modellt: az eljárást, az alkalmazott technológiát, a telepített szőlőfajtákat, az alapbor készítést és annak esetleges érlelését, a tirázslikőr és expedíciós likőr összetételét, a seprőn tartás idejét, a degorzsálást, a palackérlelést és a teljes marketinget ami a Champagne, az álom mögött található…

Az Újvilági bortermelő országok közül is számosan kísérleteznek, hogy hasonló, ugyanolyan, vagy akár még jobb pezsgőt állítsanak elő: változatos módon kombinálják az éghajlati, topográfiai, talaj, szőlőfajta és borászati eljárás tényezőit, kutatva a „szent grált”. A mesterkurzus keretében megvizsgálják, hogy ki hol tart ebben a versenyfutásban, ki jár legközelebb a nagy elődhöz, a példaképhez: Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dél-Afrika, Kanada, Új-Zéland és az USA mind megmérettetik itt magukat.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.23. 7:00

Back To Top