MENNYIT ÉRNEK A MICHELIN-CSILLAGOK?

 

Ízlés szerint, gasztronómia rovatunkban szerdán 9 óra után Segal Viktor séf gasztronómiai tanácsadóval beszélgetünk. A témánk pedig a Michelin-csillagok.

 

 

 

A Michelin-szimbólumokat valójában csak a köznyelv nevezte el csillagoknak, de az ábrák tulajdonképpen inkább egy hatszirmú virágra hasonlítanak. A jelenleg is használt három csillagos rendszert csak 1931-ben vezették be, addig csak egy csillagot adtak, vagy egyet sem.

A Michelin osztáloyzási alapelve, hogy a csillagokat az éttermek kapják, nem pedig a séfek. Tehát ha egy séf továbbáll, a csillag marad az étteremnél, ettől függetlenül ne érezze magát zavarban, ha Michelin-csillagos szakácsokról zajlik egy beszélgetés, jelentős részben azért az ő érdemük egy-egy csillag megszerzése.

A kalauz csak hogy 1936-ban definiálta pintosan, mit is jelentenek a különböző számú csillagok. Egy csillag azt jelenti, hogy az adott étterem nagyon jó a kategóriájában. A két csillag jelentése, hogy az adott étterem kiváló konyhát visz, ha a környéken jár, keresse fel, ugyanis megér egy kitérőt. A három csillag pedig nem jelent mást, minthogy az étteremben kiemelkedő ételeket főznek, az étterem önmagában is megér egy utazást. A Michelin-csillagos helyeket általában fényűző éttermekként képzeljük el, de ahogy arra még kitérünk, ennek nem kell feltétlenül így lennie, Szingapúrban vagy Hongkongban például találunk Michelin-csillagos utcai árusokat is.

Műsor: Nyitány

Kezdés: Szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top